E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3696
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par grozījumiem Civillikumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2014
Jānis Liniņš

Labdien, jautājums ir par jaunajiem Civillikuma grozījumiem. Kā ir situācijā, ja kredīta līgums ir noslēgts labu laiku pirms šo grozījumu spēkā stāšanās brīža. Vai tie attiecas arī uz iepriekš slēgtiem līgumiem? Piemēram, vai veiktos maksājumus, saskaņā ar noslēgto vienošanos, novirza pamata summas dzēšanai vai līgumsoda dzēšanai?

A
atbild:
17. februārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) norāda, ka līdz Civillikuma grozījumiem tiesu prakse noteica, ka līgumsodu kredīta devējs nevarēja piedzīt lielāku par parāda summu. Bet, tā kā pēc Civillikuma grozījumu spēkā stāšanās ir pagājis tikai viens mēnesis, tiesu prakse saistībā ar jauno līgumsoda piemērošanu vēl nav izveidojusies.  

PTAC vērš uzmanību uz 2014.gada 3.janvāra grozījumu likumā „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma saistību tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”, kas papildina likumu ar 21.pantu šādā redakcijā: „Līgumiem, kuri noslēgti līdz 2013.gada 31.decembrim un kuros ietverts pienākums maksāt līgumsodu, ja šo līgumu darbība turpinās pēc 2014.gada 1.janvāra un līdz 2014.gada 31.decembrim par tiem nav celta prasība tiesā, ar 2015.gada 1.janvāri ir piemērojami grozījumi Civillikuma 1716., 1717. un 1722.pantā par līgumsoda noteikumiem un grozījumi Civillikuma 1843.pantā par parāda samaksas kārtību.” (Grozījumi, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī.)  

Tas nozīmē, ka grozījumi Civillikumā attiecas arī uz iepriekš slēgtiem līgumiem. 

Savukārt grozījumi Civillikuma 1843.pantā paredz: „Ja kāds samaksā tikai daļu no sava parāda, tad viņa maksājumu vispirms ieskaita vēl nenomaksātos procentos, pēc tam kapitāla dzēšanai un tikai pēc tam līgumsoda dzēšanai, ja vien kreditors nav bijis ar mieru pieņemt maksājumu tieši tikai uz kapitāla rēķinu un par to kvitējis.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas