E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24591
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai uz SIA valdes locekli attiecas minimālo obligāto iemaksu prasība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. oktobrī, 2021
Anna

Vai SIA, ja ir viens darbinieks, kurš saņem 64 000 eiro algu, un apgrozījums mēnesī ir 1500 eiro, valdes loceklim, maksājot algu, ir jāievēro arī minimālā alga un nodokļi, kas atbilst noteikumiem no 01.07.2021.?

A
atbild:
01. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 2. punkta “c” apakšpunktu komercsabiedrības valdes, padomes loceklis, kā arī cita persona, kura ieņem amatu, kas dod tiesības uz atlīdzību, ir darba ņēmējs, ja atlīdzība faktiski ir noteikta.

Tas nozīmē, ka arī tajā gadījumā, ja valdes loceklim ir noteikta atlīdzība, kas ir mazāka par minimālo darba algu, valdes loceklis šā likuma izpratnē ir darba ņēmējs, par kuru Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu un jāsniedz darba devēja ziņojums, kurā ir norādīta atlīdzība un aprēķinātie nodokļi, t. sk. arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

No 2021. gada 1. jūlija ir noteikts minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī – trīs Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (1500 eiro).

No likuma normas izriet –, ja valdes loceklim noteiktā atlīdzība ceturksnī ir mazāka par 1500 eiro, viņam tiks aprēķinātas minimālās obligātās iemaksas, kas būs papildus jāpiemaksā 34,09% apmērā no starpības 1500 eiro mīnus faktiskie ienākumi ceturksnī.

Par nodokļu un iemaksu veikšanas nosacījumiem SIA var uzzināt, sazinoties ar Valsts ieņēmumu dienestu EDS.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas