E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24575
Lasīšanai: 4 minūtes
1
16
1
16

Vai jāmaksā nodoklis, dāvinājumā saņemot nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2021
Anna

Labdien! Dzīvoju kopā ar dzīvesbiedru (neesam laulāti) , ir savs dzīvoklis, kurš ir manā īpašumā mazāk par gadu (dāvana no vecāsmātes). Vēlos uzdāvināt savu dzīvokli dzīvesbiedram. Ir dzīvokļa vērtējums (50 000 eiro), ko vēlos norādīt dāvinājuma līgumā. Vai es pareizi sapratu, ka dzīvesbiedram būs jāsamaksā 3% no dāvinājuma līguma norādītas summas (50 000) + notāra pakalpojumi, valsts nodevas un vēl kaut kāds nodoklis līdz 1400 eiro (aptuveni)? Ar kādiem maksājumiem jārēķinās šajā situācija? Ja dzīvesbiedrs izlems pārdod šo dzīvokli pēc mazāk nekā 60 mēnešiem, tad pieauguma kapitāls būs jāmaksā no pārdošanas summas mīnus dāvinājuma līgumā norādītās summas (50 000)? Un vai nav nekāda lieguma, pēc cik ilga laika dzīvesbiedrs drīkst pārdot šo dzīvokli? Paldies.

A
atbild:
16. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā ir divas atšķirīgas situācijas, kas saistītas ar nekustamā īpašuma atsavināšanu un likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto pienākumu ienākuma guvējam maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli gadījumos, ja likums neparedz atbrīvojumu no nodokļa.

Pirmā – dāvinājums. Uzdāvinot nekustamo īpašumu cilvēkam, kurš nav laulātais, viņam būs jāmaksā ienākuma nodoklis – 20% no dāvinājuma vērtības. Jo ar nodokli neapliek tikai no laulātā vai tuva radinieka saņemto dāvinājumu (ienākumu). Saņemot dāvanu no cilvēka, kurš nav laulātais, ar nodokli neapliek tikai 1425 eiro. Tātad – no pārējas dāvinājuma vērtības (virs 1425 eiro) jāmaksā 20% nodoklis.

Likuma 9. pantā noteikts, ka ar nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

Valsts nodeva dāvinājuma gadījumā ir 3% no nekustamā īpašuma vērtības (Ministru kabineta noteikumi Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”).

Otra situācija – ja apdāvinātais nekustamo īpašumu pārdod. Likumā nav noteikts, kad drīkst pārdot savu īpašumu. Taču no tā var būt atkarīgs, vai būs jāmaksā nodoklis – šoreiz jau par ienākuma no kapitāla pieauguma. Nodoklim arī šī likme ir 20% – no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes (šajā gadījumā – dāvinājuma līgumā norādītā) un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā:

  • ja nekustamais īpašums ir personas īpašumā (skatoties no brīža, kad īpašnieks savas īpašuma tiesības ir reģistrējis zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un šajā laika periodā īpašnieks šo īpašumu vismaz 12 mēnešus ir deklarējis kā savu dzīvesvietu;
  • ja nekustamais īpašums ir personas īpašumā (skatoties no brīža, kad īpašnieks savas īpašuma tiesības ir reģistrējis zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus tas ir bijis īpašnieka vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja tas ir vienīgais nekustamais īpašums, kas uz īpašnieka vārda ir reģistrēts zemesgrāmatā, un ienākums no tā atsavināšana no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Jebkurā gadījumā, ja ir padomā šādas darbības ar nekustamo īpašumu, sākot jau ar tā dāvināšanu, visi jautājumi par nodokļa piemērošanu jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas