E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24508
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Tiesību īstenošana administratīvajā procesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2021
Viesturs

Labdien! Mans sievastēvs ir vīrs pensijas vecumā. Šī gada oktobrī viņš telefoniski tika informēts, ka viņam jāierodas policijā sniegt skaidrojumu. Izrādās, ka tiek izskatīta administratīvā lieta, kas notikusi šī gada februārī. Stāvlaukumā ir cietusi automašīna, kurā mans sievastēvs ir ietriecies un pametis notikuma vietu. Tam ir liecinieks. Mēs esam pārliecināti, ka viņš to nav darījis, bet policija oktobrī uzreiz uzsāka lietu, norādot, ka sievastēvs ir vadījis savu auto un izraisījis negadījumu. Kā policija to var apgalvot? Piebildīšu, ka februārī policija viņu neinformēja par lietu un negadījumu. Mēs uzskatām, ka notiek krāpniecība ar mērķi izspiest no sievastēva naudu par nenotikušu negadījumu. Kā mums rīkoties?

A
atbild:
02. novembrī, 2021

Administratīvās atbildības likuma 118. panta 1. daļa nosaka, ka administratīvā pārkāpuma procesu var uzsākt ne vēlāk kā viena gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas, bet, ja pārkāpums ir ilgstošs, – no pārkāpuma pārtraukšanas dienas. Savukārt 119. panta 1. daļas 12. punkts nosaka, ka administratīvā pārkāpuma procesu nedrīkst uzsākt, bet uzsāktais process jāizbeidz, ja konstatēts vismaz viens no šādiem apstākļiem: administratīvā pārkāpuma process ir uzsākts, bet deviņu mēnešu laikā no tā uzsākšanas dienas nav pieņemts lēmums administratīvā pārkāpuma lietā.

Kā tas izriet no jautājuma, administratīvā pārkāpuma lieta ir uzsākta 2021. gada februārī, un oktobrī Jūsu sievastēvs tika aicināts sniegt liecību lietā. Tādējādi šobrīd nepastāv leģitīms pamats pieprasīt lietvedības izbeigšanu.

Kā tas secināms no jautājuma, Jūsu sievastēvs tiek aicināts sniegt ziņas administratīvā pārkāpuma lietā, taču ir būtiski noskaidrot, kādā statusā. Ja persona tiek nopratināta liecinieka statusā, tad tā tiesības un pienākumi noteikti Administratīvās atbildības likuma 50. pantā. Savukārt pie atbildības saucamās personas tiesības un pienākumi noteikti minētā likuma 41. pantā. Ņemot vērā minēto, atkarībā no statusa, kādā persona tiek uzaicināta konkrētās pārkāpuma lietas ietvaros, pirms ierasties paskaidrojumu sniegšanai, rekomendējam Jums iegūt pierādījumus un citas ziņas, kas būtu svarīgas lietā, kuras pierādītu, ka Jūsu sievastēvs minēto pārkāpumu nav izdarījis (iespējami atradies citā vietā, automašīnai nav konstatēti bojājumi, un tai nav veikts virsbūves remonts (foto fiksācija) u. c.), kā arī vērsties pēc juridiskās palīdzības (ņemot vērā statusu lietā).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas