E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24494
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pienāksies ar bērna dzimšanu saistītie pabalsti, ja darba līgums noslēgts uz noteiktu laiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2021
Elizaveta

Labdien! 2020. g. 16. jūlijā es tiku pieņemta darbā uz noteiktu laiku, kamēr aizvietojama darbiniece atrodas dekrētā. Pavisam nesen uzzināju, ka esmu stāvoklī, un ir otrais grūtniecības mēnesis. Tagad sakarā ar piespiedu vakcināciju izskatās, ka būšu spiesta noslēgt slimības lapu grūtniecības dēļ. Ja esmu darbinieks uz noteiktu laiku un tagad vēl no trešā grūtniecības mēneša noslēgšu slimības lapu, vai man pienāksies visi pabalsti, kas paredzēti grūtniecēm?

A
atbild:
15. novembrī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Iespējas saņemt  maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku) ir sievietei, kura ir darba ņēmēja, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nosakāmas, ja tiek izpildīts nosacījums par kvalifikācijas periodu (jeb  minimālais sociālās apdrošināšanas periods), tas ir, sociālās apdrošināšanas iemaksām maternitātes un vecāku apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras  tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam). Kvalifikācijas periodā ieskaitīs arī periodu, kurā saņemsiet slimības lapu.
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Tā kā darba līgums jums ir noslēgts uz noteiktu laiku un, iespējams, ka, sākoties grūtniecības atvaļinājumam, būsiet zaudējusi darba ņēmēja statusu, tiesības saņemt maternitātes pabalstu būs tad, ja:

  • darba ņēmēja statusu būsiet zaudējusi ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma.

Ja darba ņēmējas statuss tiks zaudēts grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā, jums būs tiesības saņemt piešķirto maternitātes pabalstu.

Savukārt, ja sievietei ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par attiecīgo bērnu, tad viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut arī obligātās iemaksas būs veiktas īsāku laika periodu nekā noteikts.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas