E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24471
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2021
Anonīms

Labdien! Vēlējos noskaidrot, vai šobrīd ir iespējama nosacīta atbrīvošana par tīši izdarītu, smagu noziegumu grupā (divi cilvēki). Vienam pirms tam nav bijis neviena pārkāpuma un sodāmības. Otrs iepriekš ir bijis tiesāts, bet atbrīvots nosacīti, sods ir dzēsts, jo tas bija ļoti sen. Kur ir atrodams likums, kurš mainījās no 2020. gada jūlija un kurš nosaka, ka cilvēkam, kas pirmo reizi ir izdarījis smagu pārkāpumu, nosacīta atbrīvošana nav iespējama? Krimināllikuma kodeksā es šo likumu nevaru atrast. Runa ir par narkotiku realizēšanu, glabāšanu lielos apmēros divu cilvēku grupā.

A
atbild:
29. oktobrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda paredz Krimināllikuma 61. pants. Tātad personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu, izņemot īslaicīgu brīvības atņemšanu, var nosacīti pirms termiņa atbrīvot no pamatsoda izciešanas, ja ir pamats uzskatīt, ka tā pēc atbrīvošanas spēs iekļauties sabiedrībā, neizdarot noziedzīgu nodarījumu.

Ņemot vērā notiesātā personību un uzvedību soda izciešanas laikā, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var noteikt, ja:

  1. notiesātais ir sasniedzis noteiktu resocializācijas rezultātu;
  2. notiesātais atbilstoši iespējām ir labprātīgi atlīdzinājis ar noziedzīgo nodarījumu radīto kaitējumu;
  3. notiesātajam pēc atbrīvošanas ir iespējas tiesiskā ceļā iegūt eksistences līdzekļus;
  4. ir pagājis kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā noteiktais laiks pēc soda piemērošanas par soda izciešanas režīma pārkāpumu, un nav spēkā esošu sodu par brīvības atņemšanas soda izpildes laikā izdarītiem administratīvajiem pārkāpumiem;
  5. notiesātais risina un ir gatavs turpmāk risināt savas psiholoģiskās problēmas, kas izraisīja vai varētu izraisīt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;
  6. notiesātais piekritis ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības, ja noziedzīgo nodarījumu izdarījis alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības dēļ.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī, ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā.

Tātad notiesātais var tikt atbrīvots no pamatsoda izciešanas nosacīti pirms termiņa, ja tiesa, kura lems šo jautājumu, gūs pārliecību, ka persona pēc atbrīvošanas spēs iekļauties sabiedrībā, neizdarot jaunus noziegumus.

Nosacīti pirms termiņa atbrīvojot no soda, notiesātajam var piemērot elektronisko uzraudzību atbilstoši Krimināllikuma 61. panta otrajai daļai. Detalizētāk par pirmstermiņa atbrīvošanu ar elektroniskās uzraudzības aproci var iepazīties LV portāla publikācijā: Pirmstermiņa atbrīvošana: ātrāk – ar elektroniskās uzraudzības aproci.

Ja persona, kurai bija noteikta nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana, neizciestās soda daļas laikā izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu, tiesa nosaka tai sodu saskaņā ar Krimināllikuma 51. un 52. pantā paredzētajiem noteikumiem.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda nepiemēro, ja tas piespriests pilngadīgai personai par sevišķi smagu noziegumu, kas izdarīts pret personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, un ir saistīts ar seksuālu vardarbību.

Savā jautājumā par atbrīvošanu no soda, iespējams, domājat pat atbrīvošanu no kriminālatbildības, ko paredz Krimināllikuma 58. pants. Atbilstoši šī panta trešajai daļai no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kura būtiski palīdzējusi atklāt smagu vai sevišķi smagu noziegumu, kas ir smagāks vai bīstamāks par šīs personas pašas izdarīto noziedzīgo nodarījumu. Šis nosacījums nav piemērojams personai, kura tiek saukta pie kriminālatbildības par sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu, kas paredzēti šī likuma 116., 117., 118., 125., 159., 160., 176., 190.1, 251., 252. un 253.1 pantā, vai personai, kura pati izveidojusi vai vadījusi organizētu grupu vai bandu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas