E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24467
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā tikt pie īrēta dzīvokļa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2021
Daiga

Labdien! Vēlos pakonsultēties. Ilgu laiku īrēju māju, tagad ir tā, ka mājas īpašnieks pārceļas no ārzemēm pats atpakaļ uz Latviju un man māja jāatbrīvo. Un, protams, par savu patstāvīgo dzīves vietu es neko nedomāju, pašlaik meklēju dzīvesvietu. Pašvaldībā, kurā dzīvoju, interesējoties par dzīvokļiem, kurus es varētu noīrēt, man atbildēja, ka neatbilstu kritērijiem, tas ir, neesmu bezdarbniece, man nav daudz bērnu un nestrādāju šajā pašvaldībā. Skaidroja, ka līdz ar to es nevaru pretendēt uz kādu dzīvokli. Bet šeit ir dzīvokļi, kas pieder pašvaldībai, tikai tie ir ļoti sliktā stāvoklī. Kad interesējos par tiem, man teica, ka jāraksta iesniegums par pašvaldības dzīvokļa atsavināšanu. Pildot šo iesniegumu, saprotu, ka neatbilstu nevienam punktam, lai es atsavinātu šo dzīvokli (man nepieder zeme ne ap dzīvojamo māju, ne pie tās, tāpat neīrēju nekādu dzīvokli), kā tad es to varu atsavināt? Īpaši nav pretimnākoši darbinieki.

A
atbild:
19. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Pašvaldības dzīvokļa īre ir viens no likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktajiem palīdzības veidiem, ko pašvaldība sniedz saviem iedzīvotājiem.

Šī likuma 3. pants nosaka palīdzības veidus:

  • pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas izīrēšana (11.–21. pants);
  • sociālā dzīvokļa izīrēšana (22. pants);
  • nodrošināšana ar pagaidu dzīvojamo telpu (23. pants);
  • palīdzība īrētās pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamu pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu (24. pants);
  • materiāls atbalsts ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu apmaksai (turpmāk – mājokļa pabalsts) (25. pants);
  • mājokļa pabalsta piešķiršana bērnam bārenim vai bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības (25.2 pants);
  • vienreizēja pabalsta piešķiršana dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam (26. pants);
  • vienreizēja dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsta piešķiršana (26.1 pants);
  • dzīvojamās telpas remonts (27. pants);
  • palīdzība dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai (27.1 pants);
  • palīdzība dzīvojamās mājas renovācijai un restaurācijai (27.2 pants);
  • palīdzība speciālista nodrošināšanai ar dzīvojamo telpu (21.1–21.4 pants).

Īrēta pašvaldības vai valsts dzīvokļa iegūšana īpašumā var notikt saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu. Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktu atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt īrnieks vai viņa ģimenes loceklis (vienas mājsaimniecības ietvaros), ja viņš vēlas nopirkt dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu.

Ja īrnieks vai viņa ģimenes locekļi mēneša laikā no piedāvājuma saņemšanas dienas nepaziņo par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, izīrētu viendzīvokļa māju vai dzīvokli atsavina šādā kārtībā:

  • dzīvokļa īpašumu piedāvā pirkt pārējiem dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem, ja viņi savas pirmpirkuma tiesības ir nodibinājuši savstarpējā līgumā, bet viendzīvokļa māju, kas atrodas uz citas personas zemes gabala, piedāvā pirkt šīs zemes īpašniekam;
  • ja pirmpirkuma tiesīgās personas mēneša laikā neizmanto savas pirmpirkuma tiesības, dzīvokļa īpašumu vai viendzīvokļa māju pārdod atklātā mutiskā izsolē.

Vairāk par valsts un pašvaldību dzīvokļa atsavināšanu publikācijā “Kā pārpirkt valsts vai pašvaldības dzīvokli”.

Par dzīvojamās telpas īri ieteiktu interesēties arī pie privātiem izīrētājiem. Iespējams, izdodas noīrēt dzīvokli vai māju par abām pusēm pieņemamu samaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas