E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24439
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Par audžuģimeni var kļūt ne tikai laulātie, bet arī persona viena pati

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2021
Karina

Labdien! Audžuģimeņu noteikumu 2. daļas 12. un 13. punktā ir uzskaitīts, kas drīkst kļūt par audžuģimeni. Vai pareizi saprotu, ka par to drīkst kļūt persona viena, abi laulātie vai viens no laulātajiem?

A
atbild:
15. novembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta 3. punktā ir noteikts, ka audžuģimene ir ģimene vai persona, kas nodrošina aprūpi bērnam, kuram uz laiku vai pastāvīgi atņemta viņa ģimeniskā vide vai kura interesēs nav pieļaujama palikšana savā ģimenē, līdz brīdim, kad bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, tiek adoptēts, viņam nodibināta aizbildnība vai bērns ievietots bērnu aprūpes iestādē.

Tātad par audžuģimeni var kļūt gan persona viena pati, gan arī ģimene.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 36. panta pirmo daļu bāriņtiesa piešķir audžuģimenes statusu, tai skaitā specializētās audžuģimenes statusu, un gādā par bērna aprūpes līguma slēgšanu ar audžuģimeni. Ministru kabinets nosaka kritērijus ģimenes (personas) atzīšanai par audžuģimeni vai specializēto audžuģimeni, kā arī specializēto audžuģimeņu veidus.

Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 “Audžuģimenes noteikumi” 12.punktā noteikts: audžuģimenes statusu var piešķirt laulātajiem (personai), ja vismaz viens no laulātajiem (persona) ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai ārzemnieks, kuram ir ar attiecīgiem dokumentiem apliecinātas tiesības uzturēties Latvijas teritorijā ne mazāk kā divus gadus pēc šo noteikumu 15.1. apakšpunktā minētā iesnieguma iesniegšanas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas