E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24414
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kopīpašuma sadale

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2021
Gerda

Labdien! Kā notiek kopīpašuma sadale? Vai pietiek ar to, ka tikai viens no īpašniekiem raksta pieteikumu īpašuma sadalei, vai jāiet abiem kopā? Kur jāvēršas, ja vēlos sadalīt kopīpašumu?

A
atbild:
02. novembrī, 2021

Kopīpašums ir tāds īpašuma veids, kad vairākiem cilvēkiem vienlaicīgi pieder viens un tas pats īpašums.  Tas nozīmē to, ka visi šie cilvēki ir kopīpašnieki un tiem pieder tikai šī īpašuma daļas. Šīs daļas īpašumā nav atsevišķi nošķirtas, bet tās ir abstrakta lieta (domājamās daļas).

Ievērojot iepriekš minēto, lai rīkotos ar kopīpašumu ir jāsaņem pārējo kopīpašnieku piekrišana. Tas nozīmē, ka arī lēmums par īpašuma sadali ir jāpieņem visiem īpašniekiem kopā. Izņēmumi no šīs vispārīgās kārtības ir noteikti normatīvajos aktos, piemēram, Dzīvokļa īpašuma likumā attiecībā uz noteiktām darbībām ar kopīpašumā esošo daļu.

Katra kopīpašuma sadale ir unikāls gadījums, tāpēc pirms īpašuma sadalīšanas aicinām lasītāju saņemt kvalificēta juridisko pakalpojumu sniedzēja konsultāciju, kā to labāk izdarīt.

Ņemot vērā sadalāmā īpašuma veidu, LV portāla lasītājam:

  • sadalot zemes vienību, jāvēršas vietējā pašvaldībā. Plašāku informāciju par zemes vienības sadali LV portāls ir sniedzis šajā e-konsultācijā;
  • sadalot ēku reālās daļās, jāvēršas pie arhitekta vai būvvaldē;
  • sadalot ēku dzīvokļa īpašumos, jāvēršas Valsts zemes dienestā. Plašāku atbildi par ēkas sadali dzīvokļa īpašumos LV portāls ir sniedzis publikācijā “Mājas sadalīšana dzīvokļa īpašumos”;
  • ja atdala vienu nekustamo īpašumu no otra, nedalot nekustamā īpašuma sastāvā esošos objektus,  jāvēršas rajona (pilsētas) tiesā.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas