E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23119
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Zemes sadalīšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2021
Valentīna

Māte vēlas dāvināt vai par simbolisku samaksu pārdot vienam no saviem dēliem (vai šī dēla sievai) māju līdz ar tai piegulošo zemi, paturot iespēju 25 vai 30 gadus vēl pašai (vai vīram) saņemt platību maksājumus par šo zemi (un/vai to, iespējams, kādam iznomāt) un liegt dēlam (vai vedeklai) iespēju šo zemi 25 vai 30 gadu laikā pārdot, ieķīlāt vai iznomāt pašam/-ai. Kā tas vislabāk būtu īstenojams? Vai arī otrā gadījumā, izvēloties šo zemi (2,5 ha) atdalīt un paturēt savā īpašumā, kāda ir šī procedūra, cik lielas aptuveni būtu izmaksas, un cik laikietilpīgi tas būtu?

A
atbild:
07. maijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Jautājumā par dāvinājuma vai pirkuma līguma noslēgšanu ieteiktu vērsties pie zvērināta notāra vai zvērināta advokāta, kas konsultēs, kā vislabāk noslēgt šādu darījumu.

LV portāls jau ir sniedzis konsultācijas par zemes sadalīšanu. Lai sadalītu zemesgabalu, nekustamā īpašuma īpašniekam vai pilnvarotajai personai (bet kopīpašuma gadījumā – visiem kopīpašniekiem vai kādam no kopīpašniekiem uz pilnvarojuma pamata) vietējā pašvaldībā jāiesniedz iesniegums nekustamā īpašuma sadalei. Jāņem vērā: pašvaldība var noteikt, ka īpašuma sadalīšanai ir jāizstrādā zemes ierīcības projekts vai detālplānojums, ja tas paredzēts vietējās pašvaldības saistošajos noteikumos. Tāpat jāņem vērā, ka pašvaldības teritorijas plānojumā tiek noteiktas jaunveidojamo zemes vienību minimālās platības katram funkcionālajam zonējumam. Tas nozīmē, ka jaunveidotās un sadalītās zemes vienības platības nedrīkst būt mazākas par saistošajos noteikumos noteiktajām platībām. Sadalot zemesgabalu, ir jāatceras arī par to, lai katrai zemes vienībai tiktu nodrošināta piekļuve no valsts vai pašvaldības ceļa. Pēc tam, kad jaunveidotais zemesgabals ir uzmērīts, reģistrēts kadastrā, izgatavots robežu plāns un īpašums nostiprināts zemesgrāmatā, var doties pie notāra, lai noslēgtu pirkuma līgumu.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas