E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24354
Lasīšanai: 4 minūtes
3
1
3
1

Vai pazīstamu cilvēku citātus drīkst izmantot komerciāliem mērķiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2021
Edijs

Labdien! Vai var lietot pazīstamu latviešu un ārzemju cilvēku citātus komerciāliem mērķiem? Vai uz citātiem attiecas autortiesības? Citāti nepieciešami mākslinieciskam darbam, kuru pārdodot tiks gūti ienākumi. Ar citātiem domāts: domu graudi/atziņas/aforismi, ko kādreiz, piemēram, ir teikuši Buda, Dalailama, Imants Ziedonis utt. Paldies!

A
atbild:
06. oktobrī, 2021

Autortiesību likuma 4. pantā pirmajā punktā ir noteikts: “1) literārie darbi (grāmatas, brošūras, runas, datorprogrammas, lekcijas, aicinājumi, ziņojumi, sprediķi un citi līdzīga veida darbi)” ir autortiesību objekti, proti, tie tiek aizsargāti ar likumu ne tikai Latvijā, bet arī starptautiski.

Autortiesības uz Imanta Ziedoņa literārajiem darbiem un citātiem tiek nodotas tālāk arī autordarba mantiniekiem, tādēļ to izmantošana (it īpaši komerciālos nolūkos) bez saskaņošanas būs Autortiesību likuma pārkāpums.

Arī ar vispārzināmo filozofu un zinātnieku citātiem ir jābūt uzmanīgiem. Kaut gan autortiesībām ir noteikts laika limits, tomēr tās, piemēram, autortiesības uz grāmatām, bieži pieder izdevējiem un tā sauktajām kolektīvā pārvaldījuma organizācijām (atbilstoši Autortiesību kolektīva pārvaldījuma likumam).

Arī tiesu praksē ir piemēri, kad autori vēršas tiesā (civiltiesiskajā kārtībā) un pieprasa morālā kaitējuma atlīdzību par savu darbu publiskošanu bez saskaņojuma. Tā, piemēram, lietā Nr. SKC – 266 (2006. gada 19. aprīlis) prasītājs norādīja, ka 1956. gada 6. jūnijā fotografējis Staburagu. Par viņa darba pārpublicēšanu vai izmantošanu reklāmas nolūkos netika noslēgts līgums. Viņš nebija atļāvis fotogrāfiju pārveidot, un neviena vajadzībām fotogrāfiju negatīvi netika nodoti. Tiesa nosprieda piedzīt no pārkāpēja naudas sodu, kas gan bija krietni mazāks par prasīto (prasītājs cēla prasību par 25 000 LVL lielu kompensāciju, tiesa piesprieda 2000 LVL).

Kultūras ministrijas mājaslapā ir publicēti starptautiskie līgumi un direktīvas, kas attiecas uz autortiesību, blakustiesību ievērošanu gan Latvijas Republikā, gan ārpus tās.

Plašāks skaidrojums par ES direktīvu un tās sekām ir pieejams arī LV portāla rakstā šeit.

Patentu valdes mājaslapā ir pieejams skaidrojums par atbildību, ja esi izmantojis svešu autordarbu bez tā autora atļaujas vai ziņas: “Ja esi izmantojis svešu autordarbu publiski bez tā autora ziņas, Latvijas Republikas likumā ir paredzēta atbildība. Par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu ir paredzēta civiltiesiskā, administratīvā un – būtiska kaitējuma nodarīšanas gadījumā – arī krimināltiesiskā atbildība. Līdz ar to pārkāpējam var uzlikt sodu, konfiscējot pārkāpuma objektus un to nesējus, kā arī pienākumu atlīdzināt tiesību īpašniekam radušos zaudējumus un kompensēt morālo kaitējumu.”

Lai izmantotu ar autortiesībām aizsargātu darbu, izmantotājam par katru darba izmantošanas veidu un katru darba izmantošanas reizi jāsaņem atļauja.

To var izdarīt:

  • noslēdzot individuālus līgumus ar autoru;
  • noslēdzot licences līgumus ar kolektīvā pārvaldījuma organizācijām (piemēram, AKKA/LAA);
  • uz Autortiesību likumā noteikto autortiesību ierobežojumu pamata (AL – 35. pants).

Ar mērķi palīdzēt patērētājiem meklēt legālu digitālo saturu Kultūras ministrija ir izveidojusi portālu nemdrosi.lv, kurā var atrast mājaslapas, kas legāli tiešsaistē piedāvā digitālo saturu (mūziku, filmas un TV, e-grāmatas, videospēles un sporta pārraides).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas