E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24341
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā vecāku pabalstam nosaka iemaksu algu par bezalgas atvaļinājuma laiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2021
Anna

Labdien! Sākot ar 2022. gada 7. februāri, došos dekrēta atvaļinājumā. Plānoju ņemt bezalgas atvaļinājumu no 2021. decembra līdz dekrēta atvaļinājumam. Cik zinu, aprēķinot maternitātes pabalstu, neņem vērā pēdējo divu mēnešu iemaksu algu 12 mēnešu periodā. Taču, aprēķinot vecāku pabalstu, to ņems vērā. Kā tas ietekmēs manu vecāku pabalstu (divu mēnešu bezalgas atvaļinājums) skaitliski, ja vidēji mana alga bruto ir 1200 eiro? Vai ir kāda iespēja, ka es pati veicu šīs sociālās iemaksas par decembri, janvāri, lai tas "neizrobo" manu vecāku pabalstu? Paldies!

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Piemēram, ja vecāku pabalstu pieprasīsiet piešķirt no 2022. gada maija, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2021. gada marta līdz 2022. gada februārim.

Ja šajā periodā atradīsieties atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, tad vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķinās 40% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, proporcionāli to dienu skaitam, par kurām bezalgas atvaļinājums būs piešķirts. Aprēķinot pabalstu 2022. gadā, tiks piemēroti 40% no valstī noteiktās vidējās iemaksu algas 939,93 eiro, un tie būs 375,97 eiro.

Aprēķinot vidējo iemaksu algu pabalstam, no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Tā kā 12 kalendāro mēnešu perioda daļā jums būs darba ienākumi, tad aprēķinā tiks iekļauta jūsu darba alga, kā arī ienākumu aizvietojums bezalgas atvaļinājuma periodā – 40% no vidējās iemaksu algas valstī.

Vecāku pabalsta apmēra aprēķins ir atkarīgs no perioda, uz kādu pieprasa vecāku pabalstu:

  • ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēkinās 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • ja līdz bērna pusotra gada vecumam, to aprēķinās 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Brīvprātīgi pievienoties pensiju, invaliditātes, maternitātes, slimības, vecāku apdrošināšanai var pašnodarbinātā laulātais, kurš nav pakļauts obligātajai sociālajai apdrošināšanai Latvijas Republikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas