E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32253
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes un vecāku pabalsts pēc BKA

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Anna

Kā tiks aprēķināts maternitātes un vecāku pabalsts, ja no BKA darbā ir jāatgriežas 10. augustā, bet otrajā grūtniecības atvaļinājumā jāiet 30. augustā? 

A
atbild:
05. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jūsu izklāstītās situācijas saprotams, ka pēc bērna kopšanas atvaļinājuma jums jāatgriežas darbā uz pāris nedēļām, pirms sākas nākamais grūtniecības atvaļinājums. 

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga. 

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. No 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas. 

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nevar būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu. 

Minētais nosacījums tiek piemērots, ja: 

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu; 
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis trīs gadu vecumu; 
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts. 

Ja visi nosacījumi ir izpildīti, tad vecāku pabalsts tiek piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu. Piešķirot vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, tiek salīdzināti pabalsti, proti, iepriekšējais un jaunais. Izmaksā vienu – apmēra ziņā lielāko – pabalstu. 

Nosacījums par iepriekšējā pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas. 

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra iesaka saziņai lietot tās informējošos kanālus, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas