E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24286
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Papildu pienākumu veikšana un apmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. septembrī, 2021
Jānis

Labdien! Esmu vecākais eksperts (amatpersona, pildu obligātās ikgadējās deklarācijas) ministrijā. Mūsu departamentā ir tukšas amata vietas, kuras dažādu iemeslu pēc netiek aizpildītas vai nevar aizpildīt, jo konkursi beidzas bez rezultātiem. Tas, protams, nesamazina departamenta veicamo darba apjomu. Lai izpildītu visus uzdotos darbus, vadība trūkstošo amatu vietu darba pienākumus liek darīt citiem darbiniekiem, kuru amatu aprakstos šie darbi nav paredzēti. Darbinieki par šiem papildu darbiem saņem 30% piemaksu, lai principā veiktu 1,5–2 cilvēku darbu. Šajā brīdī rodas problēma – kā izdarīt gan savus darbus atbilstoši amata aprakstam, gan uzliktos papildu darbus, kam normālos apstākļos ir atsevišķs darbinieks, kas tos veic? Praksē tas nozīmē, ka cilvēki ir spiesti strādāt vairāk nekā noteiktās 40 darba stundas nedēļā, jo citādi izdarīt visu 40 stundās fiziski nav iespējams. Darbinieki ir spiesti strādāt līdz sešiem, septiņiem vakarā vai arī nedēļas nogalē. Tādā veidā praktiskā darba nedēļa pārtop jau par 50 stundām vai pat vairāk. Parasti no kolēģu un vadības puses ir neizpratne, ja kaut kas nav izdarīts noteiktajā termiņā, reizēm var saņemt arī pārmetumus, kādēļ tas nav izdarīts laikā. Argumentiem, ka fiziski nav iespējams paspēt izdarīt visus darbus, seko atbilde: tu taču saņem piemaksu 30% apmērā par papildu darbiem, attiecīgi arī strādā vairāk. Vai tas ir likumīgi? Vai darbavietā valsts pārvaldē vadība var pēc būtības likt man strādāt 50 darba stundas nedēļā vai vairāk, jo es saņemu piemaksu par papildu darbu veikšanu sakarā ar vakanto amata vietu? Varu uzreiz piebilst, ka manā darbavietā par šo nekādas oficiālas virsstundas netiek rēķinātas un oficiāli visi strādā 40 stundas nedēļā no 8.30 līdz 17.00 (ieskaitot 30 minūšu pusdienlaiku). Lieki piebilst, ka šis nav vienreizējs gadījums, bet gan plašāka prakse, kura novērota ne tikai manā darbavietā, bet arī citā ministrijā, kurā agrāk strādāju.

A
atbild:
06. oktobrī, 2021
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14. panta pirmo daļu amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 30% apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku), pilda vakanta amata (dienesta, darba) pienākumus vai papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem pilda vēl citus pienākumus.

Minētais regulējums attiecas uz gadījumiem, ja darbinieks visus papildu pienākumus veic uz intensitātes pamata normālā darba laika ietvaros (40 stundas nedēļā), savukārt, ja darbinieks papildu pienākumus veic virs normālā darba laika, tad darbiniekam par šo laiku būtu nosakāma piemaksa par virsstundu darbu

Vienlaikus atzīmējams, ka par virsstundu darba veikšanu darba devējam un darbiniekam ir iepriekš jāvienojas, vienlaikus vienojoties arī par virsstundu darba kompensācijas mehānismu – piemaksa par virsstundu darbu vai apmaksāta atpūta citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, kā arī par šāda apmaksāta atpūtas laika piešķiršanas kārtību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas