E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24211
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai drīkst strādāt blakus darbu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2021
Līga

Labdien! Nesen atgriezos Latvijā un apstākļu sakritības dēļ šobrīd strādāju savā profesijā, bet nopelnu tikai ap 400 eiro mēnesī. Alga, protams, nav pietiekama, lai izdzīvotu un uzturētu ģimeni. Kā iespēju piepelnīties apsveru kļūt par cilvēku, kurš piedalās tiešsaistes intervijās un aptaujās, taču kompānijas, ar kuru starpniecību šādu darbu var darīt, ir reģistrētas ārvalstīs (viena ir ASV, viena ir Vācijā). Jautājumi, uz kuriem pati neesmu atradusi atbildi: 1) Vai es drīkstu šādi piepelnīties papildus savam pamatdarbam, un vai man par to ir jāinformē tagadējais darba devējs? 2) Kā pareizi deklarēt šos papildu ienākumus, un kā par tiem maksāt nodokļus? Vai to varēšu izdarīt pati, vai arī būs jāmeklē grāmatvedis?

A
atbild:
20. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības un ierobežojumus uz blakus darbu nosaka Darba likuma 91. un 92. pants. Proti, ja darba līgumā ir norāde, ka tiesības strādāt blakus darbu ir jāsaskaņo ar darba devēju, tad darba devējs šo saistību jums uzliek, pamatojoties uz 92. pantu – darbinieka tiesības veikt blakus darbu var ierobežot darba devējs, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja šāds blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi.

Ja gūst ienākumus no pakalpojumu sniegšanas par atlīdzību, tad jāreģistrē saimnieciskā darbība un jāmaksā nodokļi kā pašnodarbinātajam.

Informācija par nodokļu režīmiem pieejama VID tīmekļvietnē. Šajā sadaļā ir izklāstīts, kā tiek maksāti nodokļi katrā nodokļu režīmā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas