E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24090
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Prokūrista tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2021
Olegs

Vai individuālā komersanta prokūrists, kuram ir tiesības pārstāvēt individuālo komersantu atsevišķi, ir tiesīgs parakstīt un iesniegt pieteikumu Uzņēmumu reģistram par individuālā komersanta juridiskās adreses maiņu?

A
atbild:
16. septembrī, 2021
Daiga Kesmina
Funkciju izpildes departamenta Komersantu un uzņēmumu reģistrācijas nodaļas vadītāja, valsts notāre

Individuālā komersanta prokūrists, kuram ir tiesības pārstāvēt individuālo komersantu atsevišķi, nav tiesīgs parakstīt pieteikumu par individuālā komersanta juridiskās adreses maiņu, jo Komerclikuma 34. panta pirmajā daļā noteikts, ka prokūra ir komercpilnvara, kas piešķir prokūristam tiesības komersanta vārdā slēgt darījumus un veikt citas ar jebkuru komercdarbību saistītas tiesiskās darbības, ieskaitot visas procesuālās darbības tiesvedības gaitā (prasības celšana, izlīgums, tiesas nolēmumu pārsūdzēšana u. tml.).

Komerclikuma 1. panta otrajā daļā ir noteikts, ka komercdarbība ir atklāta saimnieciskā darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants. Savukārt Komerclikuma 1. panta trešajā daļā ir noteikts, ka saimnieciskā darbība ir jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību. Prokūra nav uzskatāma par pilnvarojumu individuālā komersanta prokūristam veikt darbības, kas nav saistītas ar komercdarbību – atklātu saimniecisko darbību, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants. Pieteikuma iesniegšana vai parakstīšana nav uzskatāma par atklātu saimniecisko darbību. Prokūrists ir ierobežots ar komercdarbību, t. i., viņam nav tiesību veikt darbības, kuras nav saistītas ar komercdarbību. Prokūrists ir līgumiskais pārstāvis, tādējādi prokūrists var pārstāvēt individuālo komersantu tajā attiecīgajā tiesiskajā statusā, kurš tam šādas pārstāvības tiesības piešķir. Līdz ar to šajā gadījumā pieteikums ir jāparaksta individuālajam komersantam, jo atbilstoši Komerclikuma 74. pantam individuālais komersants ir fiziskā persona, kura kā komersants ierakstīta komercreģistrā. Pieteikuma parakstīšana saistīta ar individuālā komersanta pienākumu pildīšanu, nevis ar komercdarbību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas