E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24078
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Apkures katla uzstādīšana kopīpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. augustā, 2021
Iveta

Labdien! Likumā ir minēts, ka par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieki vienojas. Cik lielai daļai īpašnieku ir jāpiekrīt apkures katla novietošanai pagrabā, ja katls netiks pieslēgts visiem dzīvokļiem? Šobrīd mājā katram dzīvoklim ir individuāls apkures risinājums/malkas apkure. Likumā arī minēts: “(1) Kopīpašumā esošajā daļā ietilpst: “dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma (tai skaitā atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašumā esošajām inženierkomunikācijām).” Vai apkures katls, kurš tiks pieslēgts tikai daļai dzīvokļu (jo pārējie atsakās) un kura uzstādīšanu apmaksās daļa dzīvokļu īpašnieku, arī tiks uzskatīts par kopīpašumu? Viss īpašums ir kopīpašums, dzīvokļi ir “lietošanā”.

A
atbild:
13. septembrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

No uzdotā jautājuma netieši var saprast, ka dzīvojamā ēka nav sadalīta dzīvokļu īpašumos, līdz ar to Dzīvokļa īpašuma likums, uz kuru ir atsauce jautājumā, uz šādu īpašumu attiecināms tikai jautājumos par obligāto pārvaldīšanas darbību veikšanu (Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants un 6. panta 2. daļa), ja vien dzīvojamās mājas īpašnieki nav saskaņā ar Civillikuma 1070. panta pirmās daļas noteikumiem vienojušies par dzīvojamās mājas dalītas lietošanas kārtību un par to izdarīta atzīme zemesgrāmatā, šādā gadījumā jāievēro kopīpašnieku noteiktā dzīvojamās mājas dalītas lietošanas kārtība, ciktāl tā nav pretrunā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta 4. daļas noteikumiem.

Ņemot vērā jautājumā sniegto informāciju, var prezumēt, ka jautājums par apkures katla uzstādīšanu kopīpašumā būtu jāpieņem visiem kopīpašniekiem, bet katla iegādes un apkures sistēmas uzstādīšanas izdevumus var segt kopīpašnieki, kas vēlas šo sistēmu uzstādīt. Pēc apkures sistēmas uzstādīšanas tā kļūs par kopīpašumā esošās ēkas inženierkomunikāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas