E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24045
Lasīšanai: 3 minūtes
1
9
1
9

Vai nepilngadīgais var reģistrēt auto CSDD

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2021
Ivo

Labdien! Bērnam drīz būs 18 gadi, bet jau tagad ir nopircis auto, kā to piereģistrēt CSDD?

A
atbild:
13. septembrī, 2021

Saskaņā ar CSDD mājaslapā norādīto informāciju transportlīdzekļus reģistrē īpašumā, valdījumā vai turējumā, bet numurētos agregātus reģistrē īpašumā: Latvijas Republikas pilsoņiem un nepilsoņiem, Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem, kā arī ārzemniekiem, kuriem atļauts ieceļot un uzturēties Latvijā un kuri ir:

  • sasnieguši pilngadību – īpašumā, valdījumā vai turējumā, bet numurētos agregātus reģistrē īpašumā;
  • sasnieguši 16 gadu vecumu – īpašumā, valdījumā vai turējumā transportlīdzekļus, kurus atļauts vadīt attiecīgi no 14 vai 16 gadu vecuma, vai šāda transportlīdzekļa numurēto agregātu. Šajā gadījumā iesniegumu reģistrācijai paraksta aizbildnis un reģistrācijas apliecībā nepilngadīgās personas aizbildni norāda kā turētāju;
  • nepilngadīgi un kuri ir vienīgie transportlīdzekļa vai numurētā agregāta mantinieki. Šajā gadījumā transportlīdzekli vai numurēto agregātu reģistrē šīs personas īpašumā vai valdījumā un reģistrācijas apliecībā norāda datus par minētās personas aizbildni;
  • tādu personu īpašumā vai valdījumā, pār kurām nodibināta aizgādnība, bet numurētos agregātus reģistrē īpašumā. Šādā gadījumā reģistrācijas apliecībā norāda datus par minētās personas aizgādni. Ja transportlīdzekli reģistrē rīcībnespējīgas personas īpašumā vai valdījumā vai arī šādas personas īpašumā reģistrēts transportlīdzeklis tiek noņemts no uzskaites, šīs darbības veikšanai rīcībnespējīgās personas aizgādnim jāuzrāda bāriņtiesas atļauja. 

No minētā secināms, ka personai, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, trūkst rīcībspējas un tā patstāvīgi nevar reģistrēt transportlīdzekli uz sava vārda. Jautājumā minētajā situācijā transportlīdzeklis būtu reģistrējams uz vecāku (dabisko aizbildņu) vārda un pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas pārrakstāms uz dēla vārda.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas