E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24040
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide
1
3
1
3

Vai Latvijā var turēt čūsku kā mājdzīvnieku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2021
Aleksejs

Vai Latvijā var turēt čūsku kā mājdzīvnieku?

A
atbild:
08. septembrī, 2021

Dzīvnieku aizsardzības likuma 3.1 pants noteic, ka ir aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt tirdzniecībā šādus dzīvniekus:

1) plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvniekus;

2) primātus;

3) jūras zīdītājus;

4) krokodilu kārtas dzīvniekus;

5) čūskveidīgos dzīvniekus.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) tiek reģistrēti visi dzīvnieki, kas minēti Dzīvnieku aizsardzības likuma 3.1 pantā (plēsēju kārta, primāti, jūras zīdītāji, krokodilu kārta, čūskveidīgie), taču nav iekļauti CITES konvencijā. CITES konvenciju Eiropā ievieš Padomes Regula (EK) Nr. 338/97 (1996. gada 9. decembris) par savvaļas dzīvnieku un augu sugu aizsardzību, reglamentējot to tirdzniecību. Latvijai ir saistoši šīs regulas pielikumi.  

Dabas aizsardzības pārvaldē tiek reģistrēti visi zīdītāji, rāpuļi, putni, kas ir iekļauti Padomes Regulas Nr. 338/97 A un B pielikumos: neskatoties uz to, vai dzīvnieks ir iekļauts 3.1 panta izņēmumos vai nav, tas tiek reģistrēts DAP, ja tas ir CITES dzīvnieks.

Noskaidrot, vai dzīvnieks ir iekļauts CITES un regulas pielikumos (un tieši kuros pielikumos), var vietnē www.speciesplus.net. Vislabāk ir meklēt pēc latīniskā nosaukuma, taču, ja nosaukums tiek ievadīts kļūdaini, tad attiecīgi meklētājs neko neatradīs, tāpēc šaubu gadījumā vienmēr ir labāk pajautāt Dabas aizsardzības pārvaldei.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas