E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24007
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Bērniem ir tiesības uz saskarsmi ar savu pusmāsu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2021
Kristīne

Labdien! Maniem bērniem ir pusmāsa (4 gadi), par kuras esamību viņi ir informēti un ir izteikuši vēlēšanos viņu satikt. Arī es vēlos, lai bērni savā starpā tiktos un uzturētu kontaktus, tomēr tam nepiekrīt meitenes (pusmāsas) māte, līdz ar to nav iespējams vienoties par labāko risinājumu. Cik man zināms, meitene par to, ka viņai ir pusbrāļi, nemaz nav informēta. Vai man, bērnu mātei, ir tiesības vērties tiesā, lai risinātu šo jautājumu un bērniem būtu iespēja citam citu satikt? Vai arī vispirms jāiet uz bāriņtiesu?

A
atbild:
19. augustā, 2021

Jā, pusmāsām un pusbrāļiem ir saskarsmes tiesības, proti, tiesības tikties un uzturēt sakarus savā starpā.

Civillikuma 181. pantā ir noteikts: “Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība).

Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība).

Jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.”

Atbildot uz jūsu jautājumu, vēlos rekomendēt arī izlasīt detalizēto LV portāla skaidrojumu par saskarsmes tiesībām un pienākumiem. Raksts ir pieejams šeit.

Strīdu gadījumā “kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesības, nosaka tiesa (civiltiesiskajā kārtībā), izprasot bāriņtiesas atzinumu”.

Tāpat jūs varat vērsties Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, kontakti atrodami šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas