E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23954
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: e-vide

Kā pieteikties sociālā nodrošinājuma pabalstam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2021
Kristīne

Labdien! Man ir tāda situācija, ka līdz maijam Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija man maksāja alimentus, jo to nedarīja persona, kam tas bija jādara. Tagad es šos alimentus vairs nesaņemu, jo šī persona nomira. Man lika iesniegt iesniegumu, lai saņemtu tuvinieka zaudējuma pensiju, bet to man diemžēl atteica. Man tika sacīts, ka varu rakstīt iesniegumu sociālā nodrošinājuma pabalstam. Vēlējos uzzināt, kā un kur to var izdarīt.

A
atbild:
16. augustā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja nomiris vecāks, tad apgādnieka pensiju vai pabalstu bērnam maksā neatkarīgi no tā, vai vecāki bijuši šķirti vai nebija precējušies.

Tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju bērnam ir tad, ja mirušā apgādnieka uzkrātais un iespējamais apdrošināšanas stāžs ir vismaz 15 gadi.

Ja nav tiesību saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju, nepilngadīgai personai piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kuru maksā līdz bērna pilngadībai (18 gadiem). Pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas pabalstu izmaksā, ja bērns mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav vecāks par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāks par 24 gadiem.

Pabalsta izmaksu pārtrauc, ja persona, par kuru piešķirts pabalsts, stājas laulībā.

Iesniegums pabalsta pieprasīšanai jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai. VSAA ir atsākusi klientu apkalpošanu klātienē pēc iepriekšēja pieraksta. Pieteikties klātienes apmeklējumam var, zvanot uz konkrēto VSAA klientu apkalpošanas centru (KAC), uz kuru vēlas doties.

Pabalstu var pieprasīt arī elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot norādi “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”; pa pastu, adresējot jebkurai VSAA nodaļai, vai to darba laikā atstāt aizpildītu iesniegumu pakalpojumu piešķiršanai speciālā pasta kastē.

Ja kaut kas nav saprotams par maksājuma pieprasīšanu, lūdziet to paskaidrot aģentūras speciālistiem, uzziniet, kādi dokumenti ir nepieciešami. Jo formalitātes saistībā ar apgādnieka zaudējuma maksājumu saņemšanu ir jākārto pašiem.

Konsultācijas iespējams saņemt, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruni 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas