E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23933
Lasīšanai: 2 minūtes

Sadarbības līguma veids

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2021
Ilga

Labdien! Vai ar fizisku personu, kas neveic saimniecisko darbību, var noslēgt pakalpojuma līgumu vai obligāti ir jāslēdz uzņēmuma līgums? Uzņēmums fizisko personu nolīgs, lai pasākuma laikā tā sniegtu instruktāžu.

A
atbild:
13. septembrī, 2021

Uzņēmuma līguma juridiskās saistības (un no tā izrietošās sekas) aprakstītas Civillikuma ceturtajā daļā “Saistību tiesības” (2212.–2229. pants). Ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darbarīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu. Uzņēmuma līgumam piemērojami noteikumi par darba līgumu (I apakšnodaļa), ciktāl tie nerunā pretim sekojošo pantu noteikumiem.

Kā tas izriet no jautājuma, pakalpojumu sniedzējs nav saimnieciskās darbības veicējs (nav reģistrēts VID kā saimnieciskās darbības veicējs), tādējādi saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 2. punktā noteikto persona, ar kuru ir noslēgts uzņēmuma līgums, tiek uzskatīta par darba ņēmēju, ja šī persona nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicējs.

Līdz ar to ir slēdzams vai nu darba līgums, vai arī uzņēmuma līgums. Pakalpojumu līgumu šādā situācijā slēgt nebūs korekti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas