E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23822
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai jāmaksā kapitāla nodoklis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2021
Oksana

Nekustamais īpašums (zeme, nav vienīgais īpašums – ir jāmaksā IIN) tika pārdots izsolē par 500 eiro, nauda ieskaitīta tiesu izpildītāja kontā. Tiesu izpildītājs ir nosedzis visas izmaksas, kas saistītas ar nekustamā īpašuma novērtēšanu, pārdošanu utt. un atlikušo daļu 3000 eiro ir pārskaitījis man. Aprēķinot kapitāla pieaugumu, VID skaidro, ka IIN man jāmaksā no 5000 eiro, jo tā ir pārdošanas cena, savukārt es esmu saņēmusi tikai 3000 eiro un uzskatu to par pārdošanas cenu, jo neko vairāk neesmu ieguvusi par 3000 eiro, un definīcija skan šādi: “Par nekustamā īpašuma pārdošanas (atsavināšanas) cenu uzskata naudas vai naturālā izteiksmē saņemto samaksu.” Es, protams, samaksāju IIN no visas summas, bet jūtos apkrāpta no valsts puses, jo esmu samaksājusi daļu IIN par gaisu. Kas tad notiek tādos gadījumos, kad cilvēkiem pārdod izsolēs mājās un visa summa aiziet parādu segšanai, un viņi neko nesaņem, vai viņi arī maksā IIN no kapitāla pieauguma? Lūdzu, pasakiet, vai tas ir juridiski korekti, ka IIN jāmaksā no pārdošanas cenas, nevis no saņemtās naudas?

A
atbild:
30. jūlijā, 2021
LV portāls
Lidija Dārziņa

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 1. panta pirmās daļas 4. punktā noteikts, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek fiziskās personas gūtos ienākumus, nodoklis ir arī ienākumam no kapitāla, tajā skaitā no kapitāla pieauguma.

Saskaņā ar likumu kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi.

No tiesu prakses varam minēt Augstākās tiesas 2017. gada 7. decembra spriedumu Nr. A420376114 (SKA388/2017), kurā norādīts: Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas pienākums saistībā ar ienākumu no nekustamo īpašumu atsavināšanas nav atkarīgs no tā, vai līdzekļi faktiski nonāk pārdotā īpašuma īpašnieka rīcībā vai arī tiek novirzīti kādai citai personai, piemēram, kreditoram. Tiesību normas nodokļa samaksas pienākumu nepadara atkarīgu no tā, kā īpašuma atsavināšanas rezultātā gūtie ienākumi tiek dzēsti. Nav noliedzams, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros mērķis cita starpā ir dot iespēju parādniekam atbrīvoties no neizpildītajām saistībām un atgūt maksātspēju. Tomēr tas pats par sevi nenozīmē, ka maksātnespējas procesa ietvaros nekustamā īpašuma atsavināšanas rezultātā gūtie ienākumi nav apliekami ar nodokli

Ja ir domstarpības par nodokļa piemērošanu, varat izmantot likumos, tostarp likumā “Par nodokļiem un nodevām”, noteiktās tiesības – apstrīdēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas lēmumu VID ģenerāldirektoram. Ja nodokļu maksātājs nepiekrīt VID ģenerāldirektora lēmumam, tad viņam ir tiesības to pārsūdzēt tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas