E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23786
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Kas ietilpst terminā mājsaimniecība, un vai personai ir tiesības uz palīdzību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2021
juris

Labdien! Vai likuma izpratnē mēs esam viena mājsaimniecība? Esmu minimālās pensijas saņēmējs, un manas bijušās civilsievas dēls saņem 1000 eiro mēnesī. Man ar bijušo sievu ir noslēgts īres līgums par vienas istabas izīrēšanu, kurā ir atsevišķa apkure un pārējais dzīvei nepieciešamais, bet ir kopējs pagalms, aka, āra tualete u. c. Mantojumu neviens nav pieņēmis, un privātmājai nav īpašnieka. Vai likuma izpratnē šim cilvēkam nav mani jāapgādā un neviena tiesa viņam neliks mani apgādāt? Paldies!

A
atbild:
04. augustā, 2021
Olga Lauva
juriste

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 1. panta 40. punkts definē terminu mājsaimniecība. Likuma izpratnē mājsaimniecība ir vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi.

Minēto likuma grozījumu mērķis bija noteikt svarīgākos ar sociālās palīdzības sniegšanu saistītos jautājumus, kas nodrošinātu iespēju zemu ienākumu mājsaimniecībām izmantot savas sociālās tiesības vismaz minimālā apmērā visā valsts teritorijā (tostarp likumā definēt terminu “mājsaimniecība”).

Sociālās palīdzības sniegšanai no 2021. gada mainīta kārtība, kādā tiek noteikts trūcīgās un maznodrošinātās mājsaimniecības statuss un aprēķināts garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis un tā pabalsts, ko paredz Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”, kas stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī.

Sociālās palīdzības mērķis ir sniegt materiālu atbalstu mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem (tostarp arī maznodrošinātām), lai nodrošinātu ienākumus garantētā minimālā ienākumu sliekšņa līmenī un segtu ar mājokļa lietošanu saistītos izdevumus, kā arī sniegt atbalstu atsevišķu izdevumu apmaksai un atbalstu krīzes situācijās.

Savas pašvaldības sociālajā dienestā varat noskaidrot, uz kādu sociālo palīdzību jums (mājsaimniecībai) ir tiesības, ņemot vērā konkrēto materiālo situāciju.

Civillikums noteic, ka mantiniekiem mantojums ir jāpieņem gada laikā – pie notāra jāuzsāk mantojuma lieta.

Ja īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā, kadastra informācijas sistēmā nav informācijas par īpašnieku, tiesā jāceļ prasība par to, ka šī manta piekrīt valstij. Prasību tiesā var celt ieinteresētā persona, piemēram, jūs, kas dzīvojat nekustamajā īpašumā, vai pašvaldība, kuras teritorijā ir nesakārtotas īpašumtiesības, to var darīt arī kaimiņš, lai sakārtotu zemes robežas.

Ja jums ar bijušās civilsievas dēlu nav saistības, piemēram, nav noslēgts līgums, kas viņam paredz pienākumu jūs apgādāt vai nodrošināt ar uzturu, tad viņam juridiski nav pienākuma jūs apgādāt, šādu pienākumu arī neparedz normatīvie akti.

Civillikuma 2096. pants noteic, ka ar uztura līgumu viena puse nodod otrai naudā vai graudā kādu mantisku vērtību, par ko otrā tai dod uzturu, kamēr uztura ņēmējs dzīvo, ja vien par šā pienākuma ilgumu nav norunāts citādi. Ar uzturu, ja nav norunāts citādi, jāsaprot ēdiens, miteklis, apģērbs un kopšana.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas