E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23711
Lasīšanai: 3 minūtes

Trešo personu tiesības iejaukties bijušo laulāto saskarsmē ar kopējo bērnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2021
Mārīte

Labdien! Mēs ar vīru esam šķīrušies un vienojušies par to, ka meitas pastāvīgā dzīvesvieta ir pie manis. Saskarsmes ierobežojumu viņam nav, līdz ar to esam vienojušies par grafiku, lai abi varam pavadīt laiku ar bērnu. Šobrīd viņam ir jaunas attiecības, kurās meitene ir aizliegusi viņam ar mani sarunāties, līdz ar to nevienu jautājumu nevaru apspriest personīgi, uz ziņām atbild vīra meitene un vairāk “es izlemju, tu dari” komunikācijas manierē. Tā kā esam vienojušies, ka “savās dienās” paši braucam meitai pakaļ, tagad ir aktualizējies jautājums, cikos to darīt. Tēvam (vai drīzāk viņa draudzenei, jo bērna tēvu nevaru sasniegt) šķiet, ka man būtu jābrauc pakaļ jebkurā laikā, viņiem stundu iepriekš mani pabrīdinot, savukārt es uzskatu, ka ir jāvienojas par konkrētu laiku, piemēram, 19.00 vakarā, kad otrs ir bērnam pakaļ. Tādā veidā ir iespēja plānot laiku. Ja jebkādu iemeslu dēļ nav iespējams bērnu atdot 19.00, ir laikus jāvienojas, kad un kā to izdarīt, negaidot, ka otrs nakts vidū brauks pakaļ. Lūdzu, iesakiet ,ko darīt šādā situācijā. Kā vienoties par laikiem, un kā panākt, lai komunikācija notiek tikai starp vecākiem, neiesaistot trešās personas?

A
atbild:
15. jūlijā, 2021

Rekomendēju jums izlasīt detalizēto LV portāla skaidrojumu par saskarsmes tiesībām un pienākumiem. Raksts ir pieejams šeit.

Rakstā ir minēta iespēja vecākiem vienoties par saskarsmes tiesībām ar kopīgo bērnu, noslēdzot attiecīgu vienošanos pie notāra un precīzi nosakot arī kontaktpersonas.

Notāru konsultācijas ir pieejamas arī attālināti šeit.

Strīdu gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesības, nosaka tiesa (civiltiesiskajā kārtībā), izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Arī Civillikuma 178. pantā ir noteikts: “Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi.”

Līdz ar to aprūpi par bērnu (kopējo aizgādību) īsteno tā vecāki, nevis trešās personas, kurām šīs tiesības nav piešķirtas ar likumu.

Tātad jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu tuvākajā bāriņtiesā.

Tāpat jūs varat saņemt papildu konsultāciju Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, kontakti atrodami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas