E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23689
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Nodokļu parāds var ietekmēt tiesības rīkoties ar īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2021
Ilze

Labdien! Personai par nodokļu parādu no saimnieciskās darbības veikšanas ir uzlikts Valsts ieņēmumu dienesta arests uz nekustamo īpašumu, par kuru vēl joprojām tiek maksāts hipotekārais kredīts (nekustamais īpašums kalpo arī kā ķīla bankas hipotēkai). Ir radušās grūtības maksāt bankas hipotēku, un banka gatavojas nodot parādsaistības parādu piedzinējiem. Vai parādu piedzinējs ir tiesīgs pārdot īpašumu izsolē vai kā citādi rīkoties, ja īpašumam ir piemērots iepriekšminētais Valsts ieņēmumu dienesta arests?

A
atbild:
12. janvārī, 2022

Jūsu aprakstītajā situācijā neskaidrības rada tas, ko jūs domājat ar nekustamā īpašuma “arestu”.

Proti, aresta uzlikšana mantai ir paredzēta tikai kriminālprocesa ietvaros. Un tādā gadījumā saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 361. panta septīto daļu, ja attiecībā uz mantu, pirms tai ir uzlikts arests, ir reģistrēta hipotekārā vai cita ar likumu noteikta ķīla, rīcība ar ieķīlāto mantu var notikt tikai pēc saskaņošanas ar procesa virzītāju (par mantas arestu procesa virzītājs informē hipotekāro kreditoru vai komercķīlas ņēmēju). Ja šāda manta saskaņā ar tiesas lēmumu ir atzīta par noziedzīgi iegūtu, mantas arestam ir prioritāte attiecībā pret ķīlu.

Savukārt, ja jūsu aprakstītajā situācijā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) “arestu” ir domāts tas, ka par labu VID nekustamajam īpašumam zemesgrāmatā ir reģistrēta prasības nodrošinājuma atzīme (aizlieguma vai ķīlas atzīme), tad VID nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu veic saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 26. pantu un pamatojoties uz lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu.

Tas nozīmē, ka atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” 26.1. panta pirmās daļas 2. apakšpunktam viens no maksājumu saistību izpildes nodrošinājuma līdzekļiem ir minētās aizlieguma vai ķīlas atzīmes reģistrēšana zemesgrāmatā.

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 46. panta otro daļu šāda atzīme kavē jebkuru īpašnieka izdarāmu labprātīgu nostiprinājumu (izņemot likumā noteiktus gadījumus), piemēram, īpašnieks nevar pārdot nekustamo īpašumu bez saskaņošanas un jaunā īpašnieka tiesības nostiprināt zemesgrāmatā, bet, ja ar “parādu piedzinējiem” jūs domājat tiesu izpildītāju, kurš parāda piedziņu veiks, pamatojoties uz spēkā stājušos tiesas spriedumu un uz tā pamata izdotu izpildu rakstu, tad – jā, nekustamais īpašums var tikt pārdots izsolē, un tādā gadījumā saskaņā ar Civilprocesa likuma 628. panta pirmo daļu no naudas, kas saņemta, pārdodot ar ķīlu apgrūtinātu nekustamo īpašumu, vispirms tiks dzēsti prasījumi par nodokļu maksājumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas