E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23616
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kam jāuztur servitūta ceļš

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2021
dzintars

Labdien! Uz manu zemes īpašumu ved servitūta ceļš, kas apzīmēts kā braucamā ceļa josla. Šis ceļš iet caur citu īpašumu, kuru šobrīd izmanto arī īpašnieki. Ceļa uzturēšanai un labiekārtošanai esmu iztērējis materiālus (šķembu pārklājumu), kā arī uzturējis šo ceļu kārtībā (sniega tīrīšana ziemā u. c). Kad lūdzu atmaksu par materiāliem, netiek atbildēts. Vai šiem zemes īpašniekiem ir tiesības un vajadzība šo servitūta ceļu izmantot, ja viņiem ir arī cita vieta iebraukšanai savā īpašumā? Ja ir tiesības, tad uz kāda pamata? Šo jautājumu ir grūti atrisināt, jo īpašnieki šeit ierodas reti. Vēl ir jautājums par vārtiem, kas ved uz manu servitūta ceļu. Šos vārtus es izbūvēju, jau pirms šie īpašnieki sāka lietot šo īpašumu pēc mantojuma. Sēta un žogs, kas ir kā robežlīnija, viņu ieskatā ir privātīpašums. Kādas man ir tiesības uz šo vārtu lietošanu, kas savieno ielu ar manu servitūta ceļu?

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Īpašums, kuru ceļš šķērso, ir kalpojošais īpašums, bet īpašumu, kuram par labu servitūts izveidots, – valdošais. Tomēr vispirms ir jāpārliecinās, ka “braucamā ceļa josla” patiešām ir zemesgrāmatā reģistrēts servitūts, jo atbilstoši Civillikuma 1235. pantam no servitūta izrietošā lietu tiesība ir spēkā tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatā.

Civillikuma 1151. pants nosaka: ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam.

Līdz ar to lietotājam ir pienākums uzturēt ceļu kārtībā. Ja viņš to nedara, zemes īpašnieks var celt pret servitūta lietotāju prasību tiesā. Turklāt saskaņā ar Civillikuma 1148. pantu kalpojošā nekustamā īpašuma īpašnieks pats nezaudē tiesības izlietot šajā servitūtā ietilpstošo tiesību, tātad arī iebraukšanai savā īpašumā.

Savukārt Civillikums 1139. pants nosaka: katram, kam pieder servitūta tiesība, jāizlieto tā taisnprātīgi, turklāt saudzējot pēc iespējas cita īpašuma tiesību. Tas vienlīdz attiecināms arī uz vārtu izbūvi, kas nedrīkst traucēt servitūta izmantošanu.

Tajā pašā laikā zemes īpašnieks nedrīkst pats sabojāt ceļu, tad tas ir Civillikuma 1140. panta pārkāpums.

Vispareizāk būtu slēgt rakstisku vienošanos ar servitūta ceļa lietotājiem par ceļa kopīgu uzturēšanu un apsaimniekošanu, LV portāla publikācijā “Ceļa servitūts – izplatītākie strīdi, un kā tos risināt” iesaka zvērināts advokāts Imants Muižnieks.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas