E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23610
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Kredītsaistību restrukturizācija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2021
Dace

Vēlos konsultāciju par savu finansiālo situāciju un tās iespējamajiem risinājumiem. Šobrīd neesmu kavējusi nevienu maksājumu, bet kārtējā mēnesī saprotu, ka samaksāt vairs nespēšu. Kredītu apvienošanas mēģinājumi visos man zināmajos veidos ir izmēģināti, bet šībrīža situācijā bez rezultātiem. Vēlētos uzzināt, kādas ir manas iespējas un kāda rīcība būtu piemērota. Situācija ir šāda: kopumā mana kredītu/kredītkaršu un INN nodokļa maksājumu summa ir ap 14 000 eiro. Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, turpmākos 18 mēnešus mani ienākumi sastāvēs no 171 eiro bērnu kopšanas pabalsta un apmēram 200 eiro vecāku pabalsta + 44 eiro vecāku pabalsta par diviem vecākajiem bērniem. Arī vīrs sakarā ar situāciju valstī trīs mēnešus saņēma dīkstāves pabalstu un tagad ir zaudējis arī papildu darbus un saņem minimālo algu. Pirms pāris gadiem pārdevu īpašumu, lai varētu samaksāt tobrīd sakrājušos parādus, bet situācija pasliktinājās pagājušā gada jūnijā, kad zaudēju darbu sakarā ar darbavietu samazināšanu un visu šo laiku līdz februārim biju bezdarbniece. Šobrīd man nav nekādu īpašumu, uz vīra vārda pirms aptuveni gada ir ņemts auto kredīts, un ir automašīna, kuras vērtība varētu būt tikai apmēram 3000 eiro. Ir televizors un telefoni (katrs apmēram 200 eiro sākotnējā vērtībā) uz nomaksu. Nekāda cita īpašuma mums man. Īrēts dzīvoklis. Vēlētos konsultāciju, kā rīkoties. Vai varu mēģināt iesniegt lūgumu kredītus pārrestrukturizēt uz man iespējamiem ikmēneša maksājumiem, balstoties uz to, ka atzīstu savu parādu un vēlos to samaksāt? Vai varu lūgt VID atlikt IIN ikmēneša maksājumu vismaz uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku? Kāda ir kreditoru atbildība, piešķirot man kredītu laikā, kad esmu bezdarbniece ar bezdarbnieka pabalstu aptuveni 150 eiro, lai gan viņiem kredītvēstures portālā bija pieejama informācija par maniem aizņēmumiem? Tātad viņi nepārbaudīja manu maksātspēju aizdevuma piešķiršanas brīdī.

A
atbild:
08. jūlijā, 2021

Ja jums šobrīd nav kavētu maksājumu un iekrājušies parādi, tad vispirms ir jāvēršas pie kreditora ar lūgumu sadalīt neizmaksāto summu (samazināt), ņemot vērā jūsu finanšu iespējas, tādējādi pagarinot kredīta atmaksas beigu termiņu.

Jautājumā par INN samaksu jums jāvēršas VID ar iesniegumu (lūgumu) un jālūdz nodokļa samaksas termiņa pagarinājums (vai sadalīšana daļās), slēdzot vienošanos.

Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta 5. daļu, lai saskaņā ar šā panta 4.4 daļu izvērtētu patērētāja spēju atmaksāt kredītu vai galvinieka spēju izpildīt no galvojuma līguma izrietošās saistības, kredīta devējam ir tiesības pieprasīt un ar kredītinformācijas biroja starpniecību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņemt:

1) Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par patērētāja vai galvinieka ienākumiem;

2) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā esošo informāciju par patērētājam vai galviniekam izmaksāto pensiju, pabalstu un atlīdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas