E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23595
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai varēs saņemt bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2021
Zane

Labdien! Vai personai pienākas bezdarbnieka pabalsts (un kā tas tiek aprēķināts), ja pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir nostrādāti seši mēneši (ir veiktas sociālās iemaksas) un tiek pārtrauktas darba attiecības, savukārt pirms bērna kopšanas atvaļinājuma ir nostrādāti seši mēneši, bet pirms tam ir bijis bezdarbnieka statuss? Vai šis darba stāžs tiek summēts kopā?

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka statusu piešķir, ja cilvēks nav nodarbināts. Bezdarbnieka pabalstu var prasīt tad, kad ir iegūts bezdarbnieka statuss Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Kamēr persona kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas vai vecāku pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas par pabalsta saņēmēju veic valsts, apdrošinot arī bezdarba gadījumam. Tas nozīmē, ka arī šis laiks veido apdrošināšanas periodu bezdarbam.

Savukārt bezdarbnieka statusa periods un bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiks neveido apdrošināšanas stāžu bezdarbam. Bezdarbnieks šī pabalsta saņemšanas laikā tiek apdrošināts tikai pensijai, tātad šis periods veido pensijas stāžu.

Nosakot bezdarbnieka pabalsta apmēru, ņem vērā pabalsta pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un kopējo apdrošināšanas stāžu. Kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Aprēķinā neiekļauj tos divus mēnešus, kuros bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka un pabalstu piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrēta cilvēka sociālās apdrošināšanas datiem. Tāpēc, lai savā individuālajā situācijā noskaidrotu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu un tā aprēķināšanu, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, tam var izmantot arī e-pastu: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas