E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23578
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai varēs saņemt bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2021
Jekaterina

No 2019. gada 18. maija man bija bezdarbnieka statuss, līdz tam brīdim oficiāli strādāju vairāk nekā divus gadus. 2019. gada jūlijā es uzzināju, ka esmu stāvoklī, un 2019. gada decembrī oficiāli ieguvu darbu, bet nestrādāju pilnu mēnesi. 2020. gada 7. janvārī devos grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā. Šobrīd esmu reģistrēta darbā, kurā es saņēmu darbu decembrī, bet šā gada septembrī beidzas grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, taču bērns vēl nav uzņemts bērnudārzā, tādēļ es nevarēšu iet uz darbu. Vai man ir iespēja saņemt bezdarbnieka statusu un pabalstus pēc dekrēta beigām? Ņemot vērā to, ka pirms dekrēta es saņēmu bezdarbnieka pabalstus. Paldies!

A
atbild:
01. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka statusu piešķir, ja cilvēks nav nodarbināts. Bezdarbnieka pabalstu var prasīt tad, kad ir iegūts bezdarbnieka statuss. Kad būs pārtrauktas darba attiecības, jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Kamēr persona kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas vai/un vecāku pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas par pabalsta saņēmēju veic valsts, apdrošinot arī bezdarba gadījumam. Tas nozīmē, ka arī šis laiks veido apdrošināšanas periodu bezdarbam.

Vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam (to izvēlas vecāki), bērna kopšanas pabalstu – līdz bērna pusotra gada vecumam.

Ja saņemat šos pabalstus, tad to izmaksas laikā esat apdrošināta bezdarbam. Un tas ir pietiekams laiks (vajadzīgi vismaz 12 apdrošināšanas mēnesī), lai varētu būt tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka un pabalstu piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrēta cilvēka sociālās apdrošināšanas datiem. Tāpēc, lai noskaidrotu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, tam var izmantot arī e-pastu: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas