E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2357
Lasīšanai: 3 minūtes

Lietas izskatīšanas ilgumu grūti prognozēt

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2013
Vēlos palikt anonīma

Cik ilgs ir tiesas process, kopš brīža, kad policijā ir iesniegta liecība un sākta lieta, Krimināllikumam 159. pantam par izvarošanas faktu, esmu kā cietusi, taču nevaru sagaidīt. kad vainīgais tiks beidzot aiz restēm un tiks uz viņa pieres uztetovēti vārdi - esmu izvarotājs.

A
atbild:
24. maijā, 2013
Zvērinātu advokātu birojs "Rode un Partneri"
Jānis Rozenbergs, zvērināts advokāts

Pieņemu, ka ar jautājumu par tiesas procesa ilgumu ir domāts kopējais kriminālprocesa ilgums no iesnieguma iesniegšanas policijā par kriminālprocesa uzsākšanu līdz galīgajam nolēmumam šajā lietā.

Varu atbildēt, ka Kriminālprocesa likums nenosaka precīzus termiņus, kādos kriminālprocess būtu jānodod tiesai vai arī kādos termiņos tiesai būtu jāizskata iztiesāšanai saņemtā lieta.

Kriminālprocesa likuma 389.pants paredz termiņus personas tiesību ierobežošanai, paredzot termiņus no 6 līdz 22 mēnešiem (atkarībā no nodarījuma smaguma).

 Šajos termiņos pirmstiesas kriminālprocess pret personu ir jāpabeidz un lieta ir jānodod tiesai, bet, ja pirmstiesas process nav pabeigts, tad personai ir jāatceļ visi piemērotie drošības līdzekļi un tiesību ierobežojumi.  Kriminālprocesa likuma 277.pants savukārt nosaka maksimālos apcietinājuma termiņus aizdomās turētajām/apsūdzētajām personām. 

Saistībā ar uzdoto jautājumu norādāms, ka šie ir termiņi aizdomās turētās/apsūdzētās personas tiesību ierobežojumu laika limitēšanai.

Neapšaubāmi, gan ECT konvencija (6.panta 1.daļa), gan Kriminālprocesa likums (14.pants) paredz, ka katram ir tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgos termiņos. Tajā pašā laikā joprojām ir diskutabls jautājums par to, vai šīs tiesības ir attiecināmas arī uz cietušajiem kriminālprocesā (sk. Rozenbergs J., Tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Jurista Vārds, 05.07.2011. – aut.). 

Jautājuma uzdevējai varu vien ieteikt, ka gadījumā, ja viņai ir bažas, ka kriminālprocess tiek novilcināts, vērsties ar iesniegumu pie krimināllietu uzraugošā prokurora (ja lieta vēl atrodas policijā) vai pie virsprokurora (ja lieta atrodas prokuratūrā) ar iesniegumu, lūdzot veikt pārbaudi, vai attiecīgi izmeklētājs vai prokurors, kura lietvedībā atrodas kriminālprocess, pietiekami aktīvi veic izmeklēšanas darbības un vai nenotiek neattaisnojama kriminālprocesa novilcināšana.

Nezinot konkrētās krimināllietas apstākļus, atturos sniegt jebkādas prognozes par šīs lietas paredzamo vai prognozējamo ilgumu.  

Piebilde.  Uz apsūdzētā pieres nekad un nekas netiks uztetovēts, vismaz tas netiks darīts saskaņā ar Kriminālprocesa likumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas