E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23541
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kritēriji fiziskās personas atbrīvošanai no parādsaistībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2021
Anfiza

Labdien! Nesen pieņēma likumu par kredītsaistību dzēšanu, bet man nav skaidrs, vai dzēsīs tikai tās ātro kredītu saistības, kas nodotas tiesu izpildītājam, vai arī varēs “Tele 2” par telefonu un par komunālajiem maksājumiem un vai varēs ātro kredītu, kas nav pie tiesu izpildītājiem? Paldies.

A
atbild:
06. janvārī, 2022

Ar 2022. gada 1. janvāri spēkā ir stājies Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums, kas paredz iespēju atbrīvot fiziskas personas, kurām ir vai ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošas personas statuss, no parādsaistībām, kuras radušās no patērētāju kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē un kurām iestājies izpildes pienākums.

Tas nozīmē: ja persona un personas parādsaistības atbilst visiem Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumā noteiktajiem kritērijem (skatīt 4., 5. un 6. pants), tad viņa var tikt atbrīvota no šīm saistībām, ievērojot minētajā likumā noteikto procedūru.

Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likuma 5. pants noteic, ka:

  • pārādsaistību apmērs nevar būt mazāks par 500 eiro (šobrīd valstī noteikto vienu minimālo mēnešalgu) un nevar pārsniegt 5000 eiro (pamatparāds un blakus saistība kopā, piemēram, aizdevums un procentu maksājums);
  • parādsaistības ir radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē, kas noslēgts ar kredīta devēju, kurš ir tiesīgs sniegt patērētājam kreditēšanas pakalpojumus Latvijas Republikā (personas, kas nodarbojas ar patērētāja kreditēšanu, piešķir vai apsola piešķirt patērētājam kredītu atlikta maksājuma, aizdevuma vai citas tamlīdzīgas finansiālas vienošanās veidā. Par patērētāja kreditēšanas līgumu Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē nav uzskatāms līgums par ilglaicīgu pakalpojumu sniegšanu vai preču piegādi, ja patērētājs par pakalpojumiem vai precēm maksā līguma darbības laikā, norēķinoties pa daļām).

Bet jāņem vērā, ka arī šiem kritērijiem ir ierobežojumi, proti, nav paredzēts dzēst parādsaistības:

  • kuras radušās, noslēdzot patērētāju kreditēšanas līgumu, saskaņā ar kuru kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums nodota kāda lieta un parādnieka atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu (piemēram, lombarda aizdevumi);
  • kuras radušās pēdējo triju mēnešu laikā pirms pieteikuma iesniegšanas;
  • kuru segšanai novirzīti līdzekļi mazāk nekā 20 procentu apmērā no attiecīgo parādsaistību sākotnējā apmēra, neatkarīgi no tā, vai tie novirzīti procentu maksājumu vai pamatparāda segšanai.

Tas nozīmē, ka “ātrie” kredīti, nomaksas pirkumi (piemēram,par telefona iegādi) ietilpst dzēšamo parādsaistību kategorijā un minētajām saistībām jau jabūt daļēji atmaksātām, bet normatīvais regulējums tieši neparedz to, ka saistību izpildei jau jābūt nodotai tiesu izpildītājam (tas vairāk ir atkarīgs no paša kreditora rīcības).

Savukārt komunālo maksājumu parādu dzēšanu Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums neparedz.

Vairāk par Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumu varat uzzināt LV portāla raidierakstā “Kas jāzina par jauno Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumu”, kas pieejams šeit, un raidījumu cikla “Zini savas tiesības” raidījumā “Fiziskas personas atbrīvošana no parādsaistībām līdz 500 eiro”, kas pieejams šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas