E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23325
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Par paternitātes noteikšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2021
Irēna

Interesē jautājumi par prasības pieteikšanu paternitātei tiesā. Kādam adresātam adresēt, ja prasītājs ir no Vidzemes? Vai prasības pieteikums tiesai joprojām jāiesniedz brīvā formātā? (Nekur neatradu pieteikuma formātu.) Ja tiesa paternitāti nosaka veikt ar DNS testu starp bērnu un tēvu, vai testu var veikt bērnam attālināti mājās un nosūtīt laboratorijai, piemēram, bērna knupīti? Vai arī var izmantot, piemēram, E. Gulbja laboratoriju Vidzemē, nebraucot uz Rīgu? Pieteicējs ir bērna māte. Vai tad, ja paternitāte tiks pierādīta, bērna tēvam pieprasīs atmaksāt uzturlīdzekļus no bērna dzimšanas brīža vai tikai no brīža, kad iesniegts iesniegums tiesai?

A
atbild:
07. jūnijā, 2021
Marika Mure
juriste

Pieteikumu par paternitātes noteikšanu prasītājs var celt tiesā, kas piekritīga viņa deklarētajai dzīvesvietai. Ja prasītājs ir vidzemnieks, jāvēršas kādā no Vidzemes tiesu apgabala rajona tiesām atbilstoši pilsētai, kurā dzīvojat. Tiesu sarakstu skatīt šeit.

Pieteikums iesniedzams brīvā formā, ievērojot Civilprocesa likuma 128. pantā un 129. pantā noteiktās pieteikuma noformēšanas prasības.

Lai noteiktu paternitāti, DNS tests nav obligāts, jo tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem ir iespējams pierādīt paternitātes faktu vai izslēgt to. Ekspertīze bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai tiek veikta vienīgi pēc lietas dalībnieka lūguma.

Veicot DNS testu, juridiski derīgi ir tikai tie paternitātes testi, kuru paraugi ņemti uz vietas laboratorijā, pārliecinoties par cilvēka identitāti. Cita veida testēšanas materiāli, piemēram, knupīši, ir uzskatāmi par anonīmiem paraugiem, un tādiem testiem nav juridiska spēka.

Ja paternitāte tiks pierādīta un taisīts spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, tie tiks piedzīti no dienas, kad celta prasība, nevis no bērna dzimšanas brīža.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas