E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23243
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
4
4

Vai iesaistīties pensiju 3. līmenī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2021
Rihards

Man ir 38 gadi, pēdējo 3 gadu laikā 3. pensiju līmenī esmu iemaksājis 5000 eiro. Pašlaik to turpinu darīt ar 600 eiro gadā. Vai no tā būs būtiska jēga vecumdienās? Ja man pensija būs tikai par 30 eiro lielāka, tad varbūt dzīvot šodien un pēc tam ēst akmeņus?

A
atbild:
18. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā ir trīs līmeņu pensiju sistēma, un iemaksas 3. līmenī ir brīvprātīga izvēle. Veidojot pensiju sistēmu, tika arī domāts par to, ka cienījamai pensijai nepieciešama iesaiste visos trijos līmeņos. Pensiju no pirmā (solidaritātes līmeņa) un otrā līmeņa (kurā arī visi strādājošie ir obligāti iesaistīti) var sākt saņemt, tikai sasniedzot valstī noteikto pensijas vecumu. Aprēķināto un sakrāto pensijas kapitālu nevar saņemt uzreiz. Tas pensijas izmaksai tiek sadalīts atbilstoši statistiķu pēc objektīviem demogrāfijas datiem noteiktajam  vidēji plānotajam mūža ilgumam (gados) un attiecīgi pa mēnešiem.

Savukārt ar savu uzkrājumu 3. līmenī jeb papildpensijas kapitālu persona var rīkoties, kā pati vēlas, ja ir sasniegts 55 gadu vecums (Privāto pensiju fondu likums). Turklāt diezgan vilinošs bonuss ir iespēja atgūt 20% no gadā samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa, jo iemaksas pensiju 3. līmenī ir deklarējami attaisnotie izdevumi. Pensiju 3. līmeņa uzkrājums ir mantojams Civillikuma kārtībā. Noslēdzot līgumu, var norādīt arī konkrētu labuma guvēju vai vairākus, ja kādam vēlas izrādīt īpašu labvēlību vai atbalstu.

Tiktāl par tiesību aktiem. Protams, arī jautājums, vai no šādas krāšanas sagaidāma būtiska jēga vecumdienās, ir svarīgs. Taču uz to gan atbilde jārod, jāpārdomā katram pašam, jo tā ir katra paša atbildība par savu dzīvi, tostarp par naudas krāšanas ieguvumiem un riskiem: kā tērēt tagad nopelnīto, ciktāl uz priekšu lūkoties, vai nākotnē paļauties uz atkarību no citiem.

Arī sasniedzot vecumu, kad var sākt tērēt pensiju 3. līmeņa uzkrājumu (saskaņā ar pašreiz likumā noteikto – no 55 gadu vecuma), to var saņemt pa daļām, periodiski vai vienā summā uzreiz.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas