E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23183
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
2
3
2

Kopīpašuma lietošanas kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2021
Artis

Situācija ir šāda: kopīpašums (divas daudzdzīvokļu ēkas ar zemi) piederējis vienādās daļās diviem īpašniekiem. Par īpašuma lietošanas kārtību noslēgta vienošanās, kas reģistrēta zemesgrāmatā (ZG), tajā noteikts dzīvokļu un zemes sadalījums. Viena kopīpašuma puse tagad sadalīta sīkākās daļās, pārdodot atsevišķus dzīvokļus ēkā “A”. Par šiem darījumiem ZG rakstīts: “Lietošanā dzīvoklis Nr. X ar kopējo platību XX m2 un kopīpašumam piederošās koplietošanas telpas pagrabstāvā un daļas no zemes zem mājas.” Jaunajiem dzīvokļu īpašniekiem pienākas noteikts apjoms kopīpašuma daļu, kas ierakstīts ZG. Pirmīpašniekam joprojām pieder dzīvokļi abās mājās. Vai jaunie dzīvokļu īpašnieki drīkst izmantot zemi auto novietošanai (tas ir asfaltēts pagalms), ja pirkuma līgumā rakstīts, ka pārdota daļa zemes “zem mājas, bez pagalma”? Par zemes izmantošanu nav bijušas nekādas citas kopīpašnieku vienošanās. Vai jaunie dzīvokļu īpašnieki ir atbildīgi arī par ēkas “B” un tai piegulošās teritorijas apsaimniekošanu? Un vai viņiem ir tiesības izmantot ēkas “B” koplietošanas telpas? Tas tomēr ir kopīpašums. Vai ēkas “A” bēniņi ir koplietošanas telpas? Vai tos drīkst lietot (un par tiem ir arī atbildīgi) jaunie īpašnieki, kam pirkuma līgumā un ZG ierakstos īpaši norādīts, ka lietošanā ir tikai dzīvoklis, telpas pagrabstāvā un daļas no zemes zem mājas? Arī par bēniņu izmantošanu nav bijušas nekādas vienošanās. Pirmīpašniekam pieder tikai neliela daļa no ēkas “A” – vai bēniņi ietilpst šajā daļā, ja tie pēc pirkuma līgumiem nav pārdoti/nodoti lietošanā jaunajiem īpašniekiem? Par pēdējo jautājumu vēl nianse: vienam dzīvokļu īpašniekam ir bijis “lietošanā dzīvoklis un dzīvoklim piekrītošās pagrabtelpas un bēniņu telpas namīpašumā”, bet nākamajā pārdošanas reizē reģistrēts tikai “lietošanā dzīvoklis”. Kam tad tās tiesības uz koplietošanas telpām pienākas?

A
atbild:
24. maijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Svarīgi uzsvērt, ka kopīpašumā ļoti svarīgs ir lietošanas kārtības līgums. Ja starp kopīpašniekiem noslēgti lietošanas kārtības līgumi, kas ir reģistrēti zemesgrāmatā, tad ir noteikta brīvāka rīcība ar īpašumu, jo ir sadalīts, kurš lieto kuru kopīpašuma daļu. Lietošanas kārtības līgums paredz to, ka kopīpašnieki savā starpā nosaka daļas, kuras viņiem pieder attiecībā pret īpašumu, kas tiek nodots lietošanā. Līgumā nosaka arī kopīpašuma apsaimniekošanas kārtību.

Ja vienošanās par koplietošanu nav, tad ar kopīpašumu var rīkoties, tikai visiem īpašniekiem kopīgi vienojoties.

Ja kopīpašnieki nevar vienoties, kas kuram pieder un ko kurš lieto, vienīgā izeja ir vērsties tiesā.

Lai precīzi atbildētu uz jūsu uzdotajiem jautājumiem, būtu jāiepazīstas ar visiem dokumentiem. Iesaku jums vērsties pie kvalificēta jurista.

Vairāk par kopīpašumu var uzzināt publikācijā “Kas jāzina, iegādājoties daļas kopīpašumā”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas