E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23126
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Ja mājas reģistrēšana zemesgrāmatā nav bijusi tiesiska

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2021
Eva

Labdien! Starp daudzajām un noderīgajām šī portāla publikācijām neatradu atbildi uz savu jautājumu. Uz manas zemes atrodas dzīvojamā māja, būvēta pirms 1970. gada. Māja nav nodota ekspluatācijā. 2009. gadā māja ir reģistrēta zemesgrāmatā, un šī akta pamatojums ir mantojuma apliecība. Ja pareizi saprotu, tad likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 17. panta 5. punktā noteikts: lai ierakstītu ēku zemesgrāmatā, apliecību par tiesībām uz mantojumu varēja izmantot līdz 1992. gada 31. decembrim. Īpašuma tiesības uz zemi man tika atjaunotas 2013. gadā (tātad tikai no 2013. gada man ir bijusi iespēja celt pretenzijas par mājas ierakstīšanu zemesgrāmatā). Vai man šobrīd ir iespējams apstrīdēt mājas reģistrēšanu zemesgrāmatā un pieprasīt mājas īpašniekam nodot māju ekspluatācijā?

A
atbild:
24. maijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 21. pants noteic, ka mantošanas ceļā var ierakstīt būves un tam ir noteikta kārtība. Prasības tiesvedības kārtībā var apstrīdēt ierakstus zemesgrāmatā personas, kuras nav lūgušas nostiprinājumu (Zemesgrāmatu likuma 97. pants).

Būvniecības likumā, kas stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī, ir noteikts maksimālais būvdarbu termiņš – astoņi gadi. Visām būvēm, kuru celtniecība sākta pirms šā datuma, būvdarbu pabeigšanas termiņu skaita no 2014. gada 1. oktobra, tātad tās ekspluatācijā jānodod līdz 2022. gada 1. oktobrim. Ja ēka ekspluatācijā netiks nodota, tad tās īpašniekam būs jāmaksā paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme: 3% no lielākās vērtības – būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.

Vairāk par šo jautājumu var uzzināt raidierakstā “Kāpēc ēkas jānodod ekspluatācijā līdz 2022. gada 1. oktobrim”.

Ieteikums vērsties pēc konsultācijas pie zvērināta advokāta.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas