E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23015
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Vai universālpilnvaru var nokārtot attālināti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2021
Liene

Labdien! Es gribētu nokārtot universālpilnvaru dēlam. Jo pati braukāju strādāt uz ārzemēm bet lietas ir jākārto Latvijā. Vai to ir iespējams nokārtot tiešsaistē? Vai arī tas iespējams tikai klātienes apmeklējumā? Un kādas varētu būt izmaksas?

A
atbild:
13. maijā, 2021
Latvijas notārs
Kristīne Šapčenko, zvērināta notāre

Jūs varat izsniegt savam dēlam universālpilnvaru arī attālināti, atrodoties ārzemēs, ja jums ir elektroniskais paraksts (kvalificētais Smart-ID, eID, eParaksts Mobile). Ja jums nav elektroniskā paraksta, tad universālpilnvaru varēsiet izsniegt tikai klātienes vizītē. Lai jūs varētu izsniegt savam dēlam universālpilnvaru, aicinu jūs sazināties ar jebkuru zvērinātu notāru, lai vienotos par universālpilnvaras parakstīšanas iespējām. Pirms vizītes notārs palūgs jums atsūtīt jūsu un jūsu dēla datus, lai varētu sagatavot universālpilnvaru. Ja universālpilnvaru izsniegsiet attālināti, tad tās izsniegšana maksā 60,21 EUR, ja klātienē – 61,28 EUR (papildus tiek iekasēta valsts nodeva par universālpilnvaras pirmā izraksta izsniegšanu papīra formā). Ja jums nav elektroniskā paraksta, tad notārs klātienes vizītē varēs jums tādu izveidot un parādīs, kā to izmantot.

Ja atrodaties ārzemēs un vēlaties ārzemēs izsniegt universālpilnvaru, tad ieteiktu jums sazināties ar Latvijas notāru, lai viņš sagatavo universālpilnvaras projektu. Lai Latvijā varētu izmantot ārzemēs izsniegtu universālpilnvaru, tai jāatbilst Latvijas prasībām, līdz ar to ārzemju notāram ir jāatspoguļo universālpilnvaras tekstā, ka viņš ir pārbaudījis jūsu gribas īstumu, noskaidrojis jūsu identitāti, rīcībspēju, iepazīstinājis jūs ar iespējamām tiesiskajām sekām un universālpilnvaru parakstījāt notāra klātbūtnē. Ja pilnvara ir izdota Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstī vai Šveices Konfederācijā, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē (izņemot tās aizjūras teritorijas), tad to nevajadzēs papildus apliecināt ar “Apostille”, bet, ja universālpilnvara izdota ārpus minētajām valstīm vai valstī, kas ir 1961. gada 5. oktobra Hāgas konvencijas “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” dalībvalsts, tad tā papildus ir jāapliecina ar “Apostille”. Ja universālpilnvara ir izdota valstī, kas nav Hāgas konvencijas dalībvalsts, tad tā jums vispirms būs jālegalizē savas atrašanās vietas kompetentajā iestādē (ārvalsts Ārlietu ministrijā vai diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā) un pēc tam: Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā attiecīgajā ārvalstī.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas