E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23001
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā nosaka mājsaimniecības ienākumus trūcīgā vai maznodrošinātā statusam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2021
Reinis

Labdien! Mājsaimniecībā dzīvo divi pieaugušie un trīs bērni. Dzīvesbiedres (neesam precējušies) mamma saņem ilgstošas sociālās rehabilitācijas pakalpojumus pansionātā. Lai dzīvesbiedrei kā apgādniecei nebūtu jāmaksā līdzmaksājums par sniegtajiem pakalpojumiem, lūdzam pašvaldību izvērtēt mūsu mājsaimniecības ienākumus. Vai ienākumu izvērtēšanā sociālais dienests par mājsaimniecības ienākumiem drīkst uzskatīt naudas pārskaitījumus uz citu personu kontiem mājsaimniecības ietvaros? Proti, pārskaitu dzīvesbiedrei 100 eiro, vai tos drīkst uzskatīt par ienākumiem, ja dzīvojam vienā mājsaimniecībā?

A
atbild:
28. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanai un atvieglojumu piemērošanai tiek vērtēti mājsaimniecības ienākumi. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka mājsaimniecība ir vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi.

Tiesību aktos nav noteikts, ka tad, kad jāsaņem kāda sociālā palīdzība, rēķina visus mājsaimniecības ienākumus, nosakot, kāda ir iztikšanas summa katram, bet tad, kad par kādu sociālo pakalpojumu ir jāmaksā, ņem vērā tikai viena mājsaimniecības cilvēka ienākumus.

Tas, kā tiks noteikts līdzmaksājums par saņemto pakalpojumu, jālūdz paskaidrot pašvaldības sociālajam dienestam, tostarp arī par naudas pārskaitījumu vienas mājsaimniecības ietvaros. Piemēram, varētu būt jautājums, vai tad, ja mājsaimniecības kopējos ienākumos šī summa jau ir ietverta, kāpēc lai tā tiktu uzskaitīta par tās pašas mājsaimniecības ienākumu vēlreiz.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” noteic trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību.

Iztikas līdzekļu deklarācijā ir prasīta informācija par citiem regulāriem ienākumiem, tas ir, ne tikai tiem, kas ir konkrēti norādīti iztikas līdzekļu deklarācijā. Arī tiesu praksē ir pausta atziņa, ka tiesību normās ienākumu uzskaitījums, kas jānorāda iztikas līdzekļu deklarācijā, ir atvērts, jo konkrēti uzskaitīti ir tikai tipiskākie ienākumu veidi, atstājot iespēju par ienākumiem atzīt arī citus personas naudas līdzekļu avotus.

Savukārt to naudas līdzekļu avotu saraksts, kuri nav uzskatāmi par ienākumiem, ir ļoti plašs, un tie uzskatīti likuma 36. pantā (“Materiālās situācijas izvērtēšanas un sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas nosacījumi”).

Ministru kabineta noteikumi Nr. 275 “Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta” nosaka kārtību, kādā klients, kurš saņem sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, maksā par pakalpojumu, un kārtību, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta, ja klients vai viņa apgādnieks nespēj samaksāt par pakalpojumu.

Ja jūs neapmierina sociālā dienesta lēmums, to var apstrīdēt pašvaldības domē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas