E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22944
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja grūtnieces darba apstākļi ir kaitīgi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2021
Astrīda

Labdien! Man ir daudz neskaidru jautājumu. Internets ir “izrakņāts”, bet atbildes man nav skaidras. Situācija ir šāda: esmu grūtniece 13. nedēļā. Esmu pagaidām uz B lapas, bet ārsts neturpinās šo lapu, jo vairs nav vajadzības. Darba devējs man nevar nodrošināt darbu, jo ir visi kaitīgie faktori: monotona kustība, darbs nakts stundās, darbs augstumā. Tātad kaitīgi darba apstākļi, kurus nevar novērst. Vai man pienākas kāds pabalsts vai arī kāds no atvaļinājumiem? Jo man taču ir jāmaksā rēķini un kaut kā jāizdzīvo. Vai arī man ir jāmeklē jauns darbs un jāstrādā, kamēr vēl varu?

A
atbild:
21. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 99. pantā ir noteikts: “Lai novērstu jebkādu risku, kas var negatīvi ietekmēt grūtnieces drošību vai veselību, darba devējam pēc ārsta atzinuma saņemšanas ir pienākums nodrošināt grūtniecei tādus darba apstākļus un darba laiku, lai viņas pakļaušana riskam tiktu novērsta.

Ja atbilstošus darba apstākļus vai darba laiku nav iespējams nodrošināt, darba devējam ir pienākums uz laiku pārcelt grūtnieci citā, piemērotā darbā. Darba samaksas apmērs pēc darba līguma noteikumu grozīšanas nedrīkst būt mazāks par sievietes iepriekšējo vidējo izpeļņu.

Ja pārcelšanu citā darbā nav iespējams nodrošināt, darba devējam ir pienākums uz laiku piešķirt grūtniecei atvaļinājumu. Šādi piešķirta atvaļinājuma laikā grūtniecei tiek saglabāta iepriekšējā vidējā izpeļņa. Šā panta noteikumi attiecīgi piemērojami arī sievietei pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā.”

Darba likuma 134. pants dod tiesības grūtniecei prasīt darba devējam noteikt nepilnu darba laiku. Ja ir saņemts ārsta atzinums, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai, grūtnieci ir aizliegts nodarbināt nakts darbā, bet, ja sieviete darba devējam nav iesniegusi attiecīgu ārsta atzinumu, darba devējs viņu nakts darbā nodarbināt drīkst. Aizliegta ir grūtnieces nodarbināšana nedēļas atpūtas laikā.

Savukārt Darba likuma 147. pantā ir noteiktas tiesības darba laikā grūtniecei atstāt darbavietu, lai veiktu veselības pārbaudi pirmsdzemdību periodā, ja šādu pārbaudi nav iespējams veikt ārpus darba laika.

Izsmeļošāku skaidrojumu var saņemt, iepazīstoties ar LV portāla publikāciju “Ja darbiniece gaida mazuli”.

Jums var ieteikt risināt ar darba devēju jūsu nodarbinātības jautājumu pēc būtības, ievērojot Darba likumā, Darba aizsardzības likumā, kā arī speciālajos darba aizsardzības noteikumos grūtnieču nodarbināšanai noteiktās prasības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas