E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22905
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Vai var iegādāties nekustamo īpašumu, mainot to pret zeltu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2021
Keita

Labdien! Vai ir likumīgi iegādāties nekustamo īpašumu, mainot to pret zeltu? Ja jā, tad kāda nekustamā īpašuma iegādes cena būs norādīta zemesgrāmatā – zelta aktuālā vērtība darījuma noslēgšanas brīdī vai cena, par kuru līdzējs iegādājās zeltu? Piemēram, līdzējs iegādājās zeltu 5 gadus pirms darījuma noslēgšanas un zelta vērtība tā iegādes brīdī bija divreiz zemāka, nekā tā ir nekustamā īpašuma iegādes brīdī. Vai, pieaugot zelta vērtībai, ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par kapitāla pieaugumu? Paldies!

A
atbild:
30. aprīlī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 2091. panta pirmo daļu maiņas līgums ir divu personu abpusējs apsolījums dot vienu priekšmetu pret otru, izņemot naudu. Neviens likums neaizliedz personai apmainīt nekustamo īpašumu pret cita veida lietu, piemēram, zeltu, līdz ar to šāds maiņas darījums ir atļauts.

Atbilstoši Civillikuma 2092. pantam līdzēju savstarpējām tiesībām un pienākumiem maiņas līgumā attiecīgi piemērojami pirkuma līguma noteikumi. Ievērojot minēto, par nekustamā īpašuma iegādes cenu maiņas darījuma gadījumā uzskata maiņas rezultātā iegūtās lietas, šajā gadījumā zelta, vērtību, kāda noradīta maiņas līgumā. Piemēram, ja maiņas līgumā noteikts, ka zelta vērtība ir 100 000 EUR, tad nekustamā īpašuma iegādes vērtība būs minētā zelta vērtība.

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta trešās daļas 11. punktu pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas un citu kapitāla aktīvu atsavināšanas ienākums. Savukārt atbilstoši minētā likuma 11.9 panta pirmajai daļai kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā.

Ievērojot minēto, iedzīvotāju ienākuma nodoklis par kapitāla pieaugumu jāmaksā tikai nekustamā īpašuma vai kapitāla aktīva atsavināšanas gadījumā. Piemēram, ja maiņas līgumā noteikts, ka nekustamā īpašuma vērtība ir 100 000 EUR, bet zelts tika iegādāts par 50 000 EUR, tad summa, no kuras aprēķināms nodoklis, varētu būt 50 000 EUR (proti, atsavināšanas cena 100 000 EUR – iegādes cena 50 000 EUR). Ja zeltam pieaug vērtība, bet tas netiek atsavināts, piemēram, glabājas seifā, tad iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas