E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2290
Lasīšanai: 2 minūtes

Par darbu svētku dienās jāmaksā 100% piemaksa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. aprīlī, 2013
Antoņina Beleviča

Labdien! Strādāju veikalā un man ir summētais darba laiks. Tā kā šogad 4.maijs iekrīt sestdienā un 6.maijs ir papildus brīvdiena vai, ja man jāstrādā 6.maijā, par to ir jāmaksā kā par svētku dienu vai nē? Un kā ir ar Mātes dienu un Vasarsvētkiem? Tie skaitās kā svētku dienas, bet iekrīt svētdienās, vai par šīm dienām jāmaksā kā par svētku dienām vai nē? Maija mēnesī pēc darba laika kalendāra jānostrādā 167 stundas, bet ja man pēc darba grafika ir jāstrādā arī 4.05., 6.05., 12.05. un 19.05., vai tad man vēl papildus jāstrādā 32 stundas (8 stundas dienā)?

A
atbild:
03. maijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Par darbu 6.maijā nav paredzēta piemaksa kā par darbu svētku dienā, jo 6.maijs ir noteikts nevis par svētku dienu, bet par brīvdienu.

Likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 1.pants nosaka, ka Mātes diena un Vasarsvētki ir svētku dienas. Atbilstoši Darba likuma prasībām un neatkarīgi no tā, kurā nedēļas dienā iekrīt svētki, par darbu svētku dienā ir jāveic piemaksa.
Lai arī darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, jebkurā gadījumā darbinieka kopējais mēneša darba laiks pārskata (mēneša) periodā nedrīkst pārsniegt attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku.

Tas nozīmē, ja maijā normālais darba laiks ir 167 stundas, tad normālais darba laiks tieši tādā apmērā - 167 stundas – ir arī darbiniekam, kuram noteikts summētais darba laiks. 

Vienlaikus, ja darbinieks šo 167 stundu ietvaros ir veicis darbu arī svētku dienās, tad darba devējam ir pienākums par darbu svētku dienās veikt piemaksu 100% apmērā, kā to paredz Darba likuma 68.pants.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas