E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22881
Lasīšanai: 2 minūtes

Dokumenta juridiskais spēks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2021
Evita

Labdien! Kas ir hibrīddokuments? Normatīvajos aktos atrodams jēdziens “hibrīdlieta” (lieta satur dokumentus dažādos informācijas nesējos, piemēram, papīra un elektroniskā formā), bet nav jēdziena “hibrīddokuments”. Ja viena puse līgumu parakstīs elektroniski, bet otra pašrocīgi (t. i., papīra formā), vai šāds līgums uzskatāms par hibrīddokumentu un ir juridiski saistošs? Paldies!

A
atbild:
17. jūnijā, 2021

Saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 6. novembra noteikumu Nr. 748 “Dokumentu un arhīvu pārvaldības noteikumi” 2. punkta 2.9. apakšpunktu hibrīdlieta ir lieta, kas satur dokumentus dažādos informācijas nesējos, piemēram, elektroniskos dokumentus un papīra formā veidotus dokumentus.

Ja dokuments no vienas puses ir parakstīts elektroniski (elektroniskais paraksts) un otra puse šo dokumentu vēlas parakstīt pašrocīgi, tad no elektroniskā dokumenta tiek izdarīts dokumenta atvasinājums. Dokumenta atvasinājums ir dokuments, kas pilnībā vai daļēji atveido dokumenta oriģinālu. Dokumenta atvasinājumu izstrādā noraksta, izraksta vai kopijas veidā. Dokumenta atvasinājumu var izstrādāt arī no dokumenta oriģināla noraksta, izraksta vai kopijas, ja tie izstrādāti un apliecināti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Dokumentu atvasinājumu izstrādā saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 4. septembra noteikumiem Nr. 558 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība”. Šādā kārtībā izveidots atvasinājums ir glabājams papīra dokumentu reģistros ar norādi, kur atrodas dokumenta oriģināls (elektroniskais dokuments – elektronisko dokumentu uzglabāšanas reģistrā).

Dokumenta atvasinājums, tieši tāpat kā dokumenta oriģināls, ir juridiski saistošs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas