E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22814
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Biedrības pārstāvības tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Kristīna

Biedrība (..) ir partnerības (..) biedrs. Uz partnerības biedru kopsapulci nevar ierasties biedrības priekšsēdētājs (paraksta tiesīgā persona), tāpēc biedrība savā sapulcē nolemj, ka biedrību kopsapulcē pārstāvēs biedrības loceklis (..). Vai biedrībai vajag rakstīt pilnvaru savas biedrības pārstāvim uz partnerības biedru kopsapulci?

A
atbild:
12. aprīlī, 2021

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 33. panta 1. daļu biedrības pārvaldes institūcijas ir biedru sapulce (kopsapulce) un valde. Tādējādi, ja biedru kopsapulcē ir lemts par pārstāvības tiesību nodibināšanu kādam biedrības biedram (kas nav paraksttiesīgā persona), tad biedru kopsapulces lēmums ir pietiekams pamats šādas pārstāvības nodibināšanai. Jāprecizē, ka biedru sapulces lēmums ir biedrības iekšējais dokuments un citām personām (un pusēm) “uz āru” šis dokuments nav pieejams. Tādējādi, lai nodrošinātu biedrības biedra pārstāvniecību, biedrībai šāda pārstāvība ir jānodibina ar kādu procesuālu dokumentu. Bez šaubām, šāds dokuments var būt biedrības biedru kopsapulces lēmums, šādā gadījumā lēmuma noraksts ir iesniedzams partnerībai, kurā biedrība ir dalībnieks. Ņemot vērā, ka biedru kopsapulces lēmums (protokols) var saturēt citu biedrības biedru fizisko personu datus, datu apstrādes un publiskošanas minimizēšanas nolūkā biedrība uz kopsapulces lēmuma pamata attiecīgajam biedram var izdot pilnvaru.

Jebkurā gadījumā biedrības biedram partnerības dalībnieku sapulcē ir jāspēj pierādīt, ka attiecīgais biedrs ir tiesīgs rīkoties biedrības vārdā (pilnvara vai biedrības biedru kopsapulces lēmuma noraksts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas