E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22768
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
10
1
10

Ko nozīmē inventāra tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Olga

Labdien! Es pieteicos mantojumam (uz visu mantojumu), bet pēc mēneša uzzināju, ka īpašums ir ieķīlāts kaut kādā bankā (par 60 000), es ātri sagatavoju inventāra sarakstu. Kopš īpašnieka nāves bija pagājis pusotrs mēnesis. Bet no mantojuma atklāšanas – mēnesis. Vai es sevi pasargāju no mantojuma parādiem? Un ko darīt šādā situācijā? Vēl uz mantojumu pieteicās cilvēks, kurš ar mirušo paņēma šo ķīlu.

A
atbild:
16. martā, 2021
Olga Lauva
juriste

Pie notāra ar lūgumu uzsākt mantojuma lietu var vērsties tikai tās personas, kuras ir tiesīgas pretendēt uz mantojumu. Šīs personas ir laulātais un radinieki uz likumiskās mantošanas pamata vai persona, kuru par savu testamentāro mantinieku (testamentā) vai līgumisko mantinieku (mantojuma līgumā) iecēlis mantojuma atstājējs.

Ja persona, vēl dzīva esot, nav slēgusi mantojuma līgumu vai arī nav taisījusi testamentu, tad pēc viņas nāves mantošana notiek pēc likuma atbilstoši Civillikumā norādītai mantošanas kārtībai.

Civillikuma 404. pantā noteiktas četras likumisko mantinieku šķiras.

Atbilstoši Civillikuma 405. pantam zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks.

Likumiskās mantošanas gadījumā jāņem vērā – pēc likuma manto laulātais, kā arī radinieki un adoptētie. Laulātais saņem pusi mantojuma, ja uz mantojumu piesakās arī pirmās, otrās vai trešās šķiras mantinieki. Ja tādu nav vai viņi nepiesakās, laulātais saņem visu mantojumu.

Lai nemantotu parādus no mantojuma atstājēja, pirms mantojuma pieņemšanas ieteicams izmantot Civillikuma 708. pantā nostiprinātās inventāra tiesības, proti, likumā noteiktajā termiņā sastādīt visa mantojuma inventāru.

Tādējādi ar inventāra tiesībām tiek aizsargātas mantinieku intereses, un iespēja, pirms mantojuma pieņemšanas, iepazīties ar mantojuma sastāvu. Mantinieks šādu iespēju var izmantot neatkarīgi no tā, vai viņš aicināts mantot pēc likuma, testamenta vai līguma.

Mantiniekam, kurš vēlas izmantot šo inventāra tiesību, ne vēlāk kā pēc diviem mēnešiem no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos ir jāvēršas pie notāra ar lūgumu uzdot sastādīt mantojuma inventāra sarakstu. Notārs sagatavo aicinājumu tiesu izpildītājam sastādīt mantojuma inventāra sarakstu, kā to paredz Civillikuma 709. pants.

Civillikuma 711. pants paredz, ka mantinieks, kas pieņēmis mantojumu ar inventāra tiesību, atbild par mantojuma atstājēja parādiem un citiem prasījumiem pret to tikai šā mantojuma apmērā, turklāt viņam ir tiesība atvilkt no tās vajadzīgās summas mantojuma atstājēja apbedīšanai, inventāra sastādīšanai un citiem tiesu izdevumiem.

Pieņemot mantojumu bez inventāra tiesības, atbilstoši Civillikuma 707. panta noteikumiem, ja no mantojuma nepietiek mantojuma atstājēja kreditora prasījumu apmierināšanai, mantiniekam ir jāsamaksā parādi no savas paša mantas.

Tātad ar inventāra tiesību izmantošanu jūs sevi pasargājat no mantojuma atstājēja parādiem.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas