E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22621
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kā rīkoties, ja vēlas palīdzēt cilvēkam ar garīga rakstura saslimšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2021
Alise

Jautājums par īrnieku ar garīga rakstura veselības traucējumiem: ko iesākt? Komunālajā dzīvoklī viena no īrniecēm ir ar izteiktiem garīga rakstura veselības traucējumiem. Pastāv lielas bažas par pārējo īrnieku drošību gadījumā, ja minētā dāma aizmirstu izslēgt kādu no elektroierīcēm, gāzes plīti vai izdarītu kaut ko neadekvātu. Kundze nav agresīva vai ļauna, bet atrodas it kā “citā pasaulē”, runā realitātei pilnīgi neatbilstošas lietas, mazgā veļu 90 grādos 3 reizes dienā u. tml. Vienkārši ņemt un izmest cilvēku žēl. Palīdzēt atrast citu dzīvesvietu arī nešķiet īsti iespējami, jo diezin vai kāds būtu gatavs viņu izmitināt. Kā šādā situācijā rīkoties? Vai valsts ir paredzējusi kādu atbalstu šādiem cilvēkiem?

A
atbild:
26. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Cilvēku ar garīgu saslimšanu bez viņa paša gribas piespiedu kārtā nevar ne ievietot ārstniecības iestādē, ne sociālās aprūpes centrā.

To, kādi ir iespējamie risinājumi konkrētajā situācijā, vispirms jāpārrunā ar pašvaldības sociālo dienestu. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums nosaka dažādus pakalpojumus, tostarp aprūpi mājās.

Jebkuru sociālo pakalpojumu piešķir tikai pēc personas vai tās likumiskā pārstāvja (aizgādņa) rakstiski izteiktas vēlmes tos saņemt.

Tiesa var ierobežot rīcībspēju, ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt.

Civillikumā noteikts, ka aizgādnis nodrošina aizgādnībā esošās personas kopšanu, tomēr viņam nav pienākuma pašam kopt šo personu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas