E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22576
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Īrnieki un dzīvokļa remonts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Kaspars

Saņemot atbildi uz jautājumu Nr. 22426 “Kas tiek uzskatīts par dzīvokļa kapitālo remontu”, sapratu, ka laikam nepilnīgi biju aprakstījis situāciju, tāpēc pilnīgu atbildi nesaņēmu. Īrniekiem līgumā noteikts, ka ik pēc 5 gadiem jāveic telpu remonts uz sava rēķina (griestu, grīdas un logu krāsošana, tapešu, elektroinstalācijas nomaiņa, krānu un ūdens sajaucēju, dušas, izlietnes, vannas un poda remonts un maiņu), kas noteikts arī likumā, ka kārtējo remontu veic īrnieki uz sava rēķina. Dzīvoklī remontu īrnieki nevarot uztaisīt, jo neesot naudas, līdz ar to dzīvoklim pasliktinās stāvoklis, bet remontu nevar veikt firma, ja iekšā ir īrnieki. Vannas istabai vien vajadzīga demontāža, virsmas sagatavošana, hidroizolācijas ieklāšana, virsmas noklāšana, tad tikai var ielikt podu un pārējo, kas aizņem vismaz nedēļu vai pat vairāk. Tikmēr īrniekus nevar nodrošināt ar tualeti (un viss paredzamais remonta laiks kopā dzīvoklim ir aptuveni mēnesis). Ja īrnieki veiktu kārtējo remontu ik pēc 5 gadiem, tad nebūtu izveidojusies šāda situācija, ka jātaisa tik liels remonts, un man nebūtu nekas pretī, bet viņi to nedara, un firma to nevar izdarīt, kamēr viņi tur mitinās. Sapratu, ka tas var būt par pamatu līguma uzteikšanai, jo dzīvoklis ir ļoti sliktā stāvoklī. Sapratu arī, ka līdzvērtīgas dzīvojamās telpas ierādīšana notiek, vienojoties par to ar īrnieku. Bet kas notiek, ja īrnieki atsakās atstāt telpas? Īres maksa droši vien būs dārgāka citā vietā, un tas viņiem var nepatikt. Vai viņi var pateikt mums: ir labi, un te remonts nav vajadzīgs? Vai tādā gadījumā jāvēršas tiesā? Un kas notiek, kad izdosies veikt remontu, atbrīvojot telpas? Vai īres līgums tiek pārtraukts ar citas dzīvojamās telpas ierādīšanu, vai arī man jāturpina līgums ar pašreizējiem īrniekiem, bet to drīkstēs darīt par lielāku īres maksu, jo būs veikts remonts?

A
atbild:
09. martā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Kapitālais remonts atšķirībā no kosmētiskā remonta nozīmē grīdu, logu, elektroinstalācijas, kanalizācijas, apkures cauruļu nomaiņu un citus nopietnus remontdarbus.

Iepriekš jau jums konsultācijā tika atbildēts, ka īrnieka pienākums ir veikt telpas kārtējo remontu (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 42. pants), ja īres līgumā nav noteikts citādi. Ja remonts netiek veikts, tad ir jākonstatē, ka tiek bojāta dzīvojamā telpa, kas ir pamats īres līguma izbeigšanai (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.1 pants).

Ja īrnieki neveic telpas kārtējo remontu, jums ir pamats uzteikt īres līgumu. Ja īrnieki neatstāj telpas, jums ir jāvēršas tiesā. Citā veidā īrniekus no īrētā dzīvokļa izlikt nav iespējams.

Ja vēlaties pats veikt vannas istabas kapitālo remontu, tad par to ir jāvienojas ar īrniekiem, jo viņi uz īres līguma pamata lieto šo dzīvokli. Jūsu situācijai ir iespējami dažādi risinājumi. Viens no tiem: var vienoties, ka pēc remonta pabeigšanas īrnieki turpina īrēt dzīvokli, bet par jau citu (augstāku) īres maksu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas