E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22498
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Īres līguma noteikumi nav spēkā pēc līguma termiņa notecējuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2021
Sandra

Labdien! 2019. gada jūlijā es parakstīju īres līgumu ar īrnieku. Īres līgumā ir rakstīts, ka līguma termiņš ir viens gads. Lai pagarinātu līgumu, abām pusēm ir jāvienojas par līguma pagarināšanu. 2020. gada jūlijā mēs nepagarinājām līgumu, bet īrnieki turpināja dzīvot dzīvoklī un maksāt īres maksu. Vai viņiem ir jāpilda īres līguma nosacījumi? Viens no īres līguma nosacījumiem ir pabrīdināt mani 30 dienas pirms izvākšanās. Vai likumīgi viņiem vajadzēja mani pabrīdināt, un vai viņiem jāmaksā par visām 30 dienām? Ja īres līgums nav reģistrēts VID, vai tas ir derīgs?

A
atbild:
11. martā, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 5. pantā noteikts, ka dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz rakstveidā. Dzīvokļa izīrēšana ir saimnieciskā darbība, līdz ar to no gūtajiem ienākumiem ir jāmaksā nodokļi. Savukārt īres līguma reģistrēšana vai nereģistrēšana Valsts ieņēmumu dienestā nemaina līguma spēkā esamību attiecībā uz līguma pusēm. Nemaksājot nodokļus par saņemtajiem ienākumiem, pats izīrētājs riskē izveidot sev nodokļu parādu un tikt pie, visticamāk, administratīvā soda.

Dzīvošana īrētās telpās bez rakstveidā noslēgta īres līguma ir nelabvēlīgāka īrniekam nekā izīrētājam. Pēc līguma termiņa notecējuma tā noteikumi parasti vairs nav spēkā un pusēm nav saistoši. Jāņem vērā, ka puses līgumā drīkst vienoties, ka līguma noteikumi ir spēkā nevis līdz līguma termiņa notecējumam, bet gan līdz kāda nosacījuma izpildei.

Jūs varat izlikt īrnieku no dzīvokļa. Apstāklis, ka jūs katru mēnesi līdz šim bez ierunām pieņēmāt īrnieka maksāto īres maksu, nenozīmē, ka esat zaudējis tiesības nākamajā mēnesī pārdomāt un lūgt īrniekus atstāt dzīvokli vai arī rakstveidā noslēgt jaunu līgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas