E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22472
Lasīšanai: 6 minūtes

Nodokļa pienākumi attiecas arī uz nepilngadīgā īpašuma pārdošanas ienākumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2021
Antoņina

Meita vēlas pārdot mantoto nekustamo īpašumu, kurā ir deklarēta 12 mēnešus. Īpašums ir mantojumā kopā ar viņas nepilngadīgo meitu, kura tur nav deklarēta. Vai par mazmeitas pārdošanas daļu būs jāmaksā iedzīvotāja ienākuma nodoklis?

A
atbild:
17. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas

Ar nodokli apliekamo ienākumu nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību.

Mantota nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumā nodokļa maksāšanas pienākuma noteikšanai vai atbrīvojumam no nodokļa ir papildu nosacījumi.

Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodevu par darījuma noformēšanu; valsts nodevu lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā; valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas naudu; citus līdzīgus izdevumus.

Ja ir divi īpašnieki, nodoklis jāmaksā katram proporcionāli savai īpašuma daļai. Arī tad, ja tiek pārdots nepilngadīgā īpašums, nodoklis ir jāmaksā, ja vien nav piemērojams kāds no likumā noteiktajiem nodokļa atbrīvojuma kritērijiem.

Pārdodot nekustamo īpašumu, lai noskaidrotu, vai un kā būs piemērojams nodokļa atbrīvojums vai arī nodoklis jāmaksā, ir jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Atsavināt bērnu mantu var ar aizbildņu tiesībām. Civillikums paredz, ka aizbildnis visās sava aizbilstamā lietās darbojas patstāvīgi un pārzina tās ar saimnieka tiesībām, bet svarīgākajos jautājumos viņam ir jālūdz bāriņtiesas norādījumi.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikumā noteikto pārdot nepilngadīgajam piederošu nekustamo īpašumu var tikai atsevišķos gadījumos:

1) izdalot mantojumu starp pilngadīgajiem un nepilngadīgajiem mantiniekiem;

2) neatliekamu parādu samaksai, kas pārgājuši uz viņu kopā ar mantojumu;

3) ja nav nekādu citu līdzekļu viņa uzturam;

4) ja pārdošana ir vienīgais līdzeklis, kā novērst nepilngadīgajam draudošu ievērojamu zaudējumu.

Par minētajiem gadījumiem aizbildnim jāziņo bāriņtiesai, kura, apsvērusi norādītos apstākļus un pārliecinājusies par nodomātās pārdošanas vajadzību vai derīgumu, vai nu pati atļauj pārdot, ja nekustamais īpašums novērtēts ne augstāk par 14 000 eiro, vai arī, ja tas novērtēts augstāk, iesniedz lietu izšķirt tiesai. Tas noteikts Civillikuma 280. pantā.

Valsts ieņēmumu dienests informācijā par nodokli no nekustamā īpašsuma atsavināšanas norādījis: ņemot vērā bāriņtiesas uzdevumus nepilngadīgo personu mantisko tiesību aizsardzībā un uzraudzībā, secināms, ka bāriņtiesām gadījumos, kad tiek atsavināti nepilngadīgo personu nekustamie īpašumi, ir jāraugās, lai šie darījumi neaizskartu nepilngadīgās personas tiesiskās intereses. Proti, nebūtu pieļaujami gadījumi, ka personas, kas nepilngadīgās personas vārdā atsavina nekustamo īpašumu, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā neaprēķina un nesamaksā budžetā nodokļu maksājumus, kā rezultātā nepilngadīgajām personām pēc darījuma veikšanas izveidojās nodokļu maksājumu parādi.

Līdz ar to bāriņtiesām, aizstāvot nepilngadīgo personu tiesiskās intereses, nepieciešams veikt pasākumus, lai nodrošinātu, ka persona, kas nepilngadīgās personas vārdā ir pilnvarota veikt atsavināšanas darījumu, nodrošina arī nodokļu aprēķināšanu un samaksu tiesību normās noteiktajā kārtībā un termiņā.

Tiesību normas neparedz nodokļu parādu piedziņas ierobežojumus attiecībā uz nepilngadīgām personām, tāpat tiesību normas neparedz atbrīvot nepilngadīgās personas no nokavējuma naudas aprēķināšanas nokavētajiem nodokļu maksājumiem, kā arī neparedz atbrīvot no pienākuma segt izpildes izdevumus piedziņas procesā. Tādējādi nepilngadīgās personas interesēs ir normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un termiņā veikt nodokļu aprēķināšanu un samaksu budžetā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas