E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22440
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam – īres līgums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2021
Andris

Likums “Par dzīvojamo telpu īri" nosaka īrnieka un izīrētāja saistības un pienākumus. Kāpēc gadījumos, kad neeksistē rakstveida īres līgums, tiesa var ignorēt šo likumu un dot spriedumu, balstoties uz Civillikumu? Kā var rasties situācija, kurā dažos gadījumos tiek piemērots Civillikuma 1488. pants un darījumam, ko izpildījušas abas puses, ir tādas pašas sekas, kādas būtu, ja tas būtu uzrakstīts? Civillikumu varētu piemērot gadījumos, ja likums “Par dzīvojamo telpu īri" būtu nepilnīgs un neatbildētu skaidri, ka “dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums” un “dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz rakstveida izīrētājs un īrnieks”.

A
atbild:
10. februārī, 2021

Jūs pareizi norādāt savā jautājumā uz to, ka dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam ir dzīvojamās telpas īres līgums, ko slēdz rakstveida izīrētājs un īrnieks (atbilstoši likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. panta otrai daļai un 5. panta pirmajai daļai).

Likums “Par dzīvojamo telpu īri” ir nozares likums, un tas ir pakārtots Latvijas Republikā spēkā esošajai civiltiesiskajai kārtībai, proti, Civillikumam ir augstāks juridiskais spēks nekā likumam “Par dzīvojamo telpu īri”.

Likuma 1. pantā ir definēts likuma uzdevums, kas ir saistīts tieši ar īres līguma noslēgšanu.Visas nianses par īres līgumiem ir ļoti konkrēti aprakstītas LV portāla rakstā “Kas jāzina, slēdzot nomas vai īres līgumu, lai nepieļautu kļūdas”.

Savukārt gadījumā, kad nav noslēgts rakstveida īres līgums, tiek piemērots Civillikums, kas regulē jebkuras saistības (“Saistību tiesības”).

Savukārt Civillikuma 1488. pantā ir noteikts: ja darījumam tomēr nav rakstiskās formas, tad gadījumā, ja darījumu ir izpildījušas abas puses, tam ir tādas pašas sekas, kādas tam būtu, ja tas būtu uzrakstīts.

Visi tiesību akti ir pakļauti tiesību aktu hierarhijai, par ko arī ir atrodam informācija šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas