E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22438
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācija – proporcionāli nostrādātajam laikam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2021
Agne

Labdien! Situācija tāda. Strādāju no 08.06.2020. līdz 26.01.2021. Ir bijušas divas slimības lapas B. Darba attiecības tika izbeigtas pēc abpusējas vienošanās. Aprēķināta nesaprotama summa. Un atvaļinājuma nauda aprēķināta uz pusi mazāka nekā mēneša alga. Strādāju piecarpus stundas dienā (darba dienās). Alga uz papīra bija 280 eiro. Vai man pienākas atvaļinājuma nauda? Kā to aprēķināt?

A
atbild:
16. februārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecības izbeidzot, darbiniekam par neizmantoto atvaļinājumu tiek izmaksāta nostrādātajam laikam proporcionāla kompensācija. Proti, par vienu darba attiecību mēnesi pieņemts aprēķināt tiesības uz 1,68 atvaļinājuma dienām. Atvaļinājuma naudu aprēķina pēc vidējās izpeļņas principa atbilstoši Darba likuma 75. pantam.

Vidējās izpeļņas aprēķinam ņem vērā saņemto darba samaksu par pēdējiem sešiem mēnešiem, kas sākas pirms mēneša, kad darba attiecības izbeigtas. Aprēķinot mēneša vidējo izpeļņu, tiek aprēķināta dienas un stundas vidējā izpeļņa. Aprēķinot atvaļinājuma naudu, darba devēja pienākums ir apmaksāt tikai darba dienas, bet ne sestdienas un svētdienas.

Aprēķināt jums pienākošos atvaļinājuma kompensāciju nav iespējams, tam ir nepieciešama daudz precīzāka informācija. Izbeidzot darba attiecības, darba devēja pienākums ir izsniegt darbiniekam galīgo aprēķinu par izmaksātajām naudas summām un pēc darbinieka pieprasījuma sniegt paskaidrojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas